Френският посланик Ксавие Лапер дьо Кабан: Много лош знак бе, че ВСС не избра шеф на ВКС

Публикуваме препечатка от сп. Правен свят.

Посланикът на Франция у нас Ксавие Лапер дьо Кабан определи като много лош знак това, че Висшият съдебен съвет (ВСС) не успя да избере нов председател на Върховния касационен съд (ВКС). Дипломатът даде пример с неуспешния избор измежду кандидатите Павлина Панова и Таня Райковска, за да аргументира позицията си, че само привидно съдебната система в България е независима.

"На хартия вашата съдебна система е по-независима от френската, но не съм толкова сигурен, че в реалността е така. Примерно, много лош знак беше, когато Висшият съдебен съвет не успя да избере нов председател на Върховния касационен съд. Това беше много, много недобър знак. Като че ли хората предпочитат да изчакат да има ново правителство и да видят какво ще е мнозинството", каза посланик дьо Кабан пред бТВ.

Неговото впечатление за проблемите в съдебната система в България е, че "всички казват, че отговорността е в другите институции".

В началото на седмицата среща с посланиците на страните членки на ЕС имаше главният прокурор Сотир Цацаров. Ксавие Лапер дьо Кабан отказа да сподели за какво са говорили, но една от темите е била и Корпоративна търговска банка, като дипломатът каза, че е останал доволен от отговорите на главния прокурор по темата.

"Тази банка не беше управлявана, както трябва да бъде управлявана една банка и надзорът също не беше добър Не знам дали вината е само на подуправителя, това трябва да знае прокуратурата", каза посланикът.

По думите му, предишното правителство е било слабо и мнозинството не е било мнозинство, а за чуждите инвеститори това е много лош знак, защото не знаят какво ще се случва в държавата дори в следващите месеци.

"Много е важно всички партии, които ще подкрепят следващото правителството, да участват в него, да поемат отговорност. Много е важно това правителство да е по-силно от предишните", добави посланикът на Франция.

 

 
  • Начало
    • Новини
      • Френският посланик Ксавие Лапер дьо Кабан: Много лош знак бе, че ВСС не избра шеф на ВКС