Капитал: Пострадалият Лозан Панов се оттегля от конкурса за председател на ВКС

публикуваме препечатка от capital.bg

Съдията от Върховния административен съд Лозан Панов се оттегля от надпреварата за поста председател на Върховния касационен съд, съобщи "Павен свят". Молбата е внесена в сряда във Висшия съдебен съвет (ВСС), след като ден по-рано Панов е бил блъснат от кола, докато пресичал на пешеходна пътека. По информация на "Фокус" Панов е на лечение в "Пирогов" с комоцио и състоянието му е тежко. Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров коментира пред журналисти, че няма данни инцидентът да е предизвикан умишлено.

Пред "Правен свят" двама от вносителите на кандидатурата на Панов - Милка Итова и Димитър Узунов, са коментирали, че молбата е била написана емоционално, макар да не отговарят категорично дали оттеглянето е свързано с инцидента. Те обаче изразиха лично мнение, че Лозан Панов се страхува, без да уточняват от какво.

Двамата възнамеряват да предложат на ВСС да не се произнася незабавно по искането на Панов, а да се изчака възстановяването му след инцидента. Те добавиха, че нито правилата за избора, нито законът, нито конституцията уреждат как да се действа при възникналата ситуация. Ако все пак Панов държи да се откаже, единствен кандидат ще остане само Павлина Панова, зам.-председател на ВКС, която участва в провалилия се вече избор за председател на съда. Според Милка Итова в този случай е редно от надпреварата да се оттегли и съдия Павлина Панова, защото това би я компрометирало. Така ключовият избор на председател на Върховния касационен съд най-вероятно ще бъде отложен или отново провален.

  • Начало
    • Новини
      • Капитал: Пострадалият Лозан Панов се оттегля от конкурса за председател на ВКС