Президентът Росен Плевнелиев следи процедурата за избор на председател на ВКС, но няма да присъства на изслушването

препечатка от president.bg

Във връзка с отправено към президента предложение от неправителствени организации и журналисти да присъства на заседанието на Висшия съдебен съвет на 29 януари 2014 г., на което ще се проведе изслушване на двамата кандидати за председател на ВКС, Прессекретариатът на държавния глава е упълномощен да направи следното изявление:

Президентът Росен Плевнелиев следи процедурата за избор на председател на ВКС от нейното начало и е запознат с концепциите на кандидатите, както и с всички публични становища и документи. Държавният глава няма да присъства на публичното изслушване на двамата претенденти за поста. Присъствието на който и да е политик при провеждането на този избор, би компрометирало принципа за разделение на властите.

Конституционният законодател е отредил основната роля на ВСС при назначаването на председателите на ВКС и ВАС и главния прокурор, за да се гарантира независимостта на съдебната власт. ВСС е органът, който е длъжен и отговорен да избере за председател на ВКС най-добрия кандидат, притежаващ необходимите за заемане на този пост високи морални и професионални качества. След като  ВСС направи предложение за назначаване на председател на ВКС, президентът ще може да упражни  конституционно даденото му правомощие дали да назначи избрания или да откаже.

Припомняме, че преди седмица по време на отчета за работата на институцията за 2014 г., държавният глава заяви, че внимателно следи процедурата по избор на председател на ВКС и ще се отнесе изключително отговорно, преди да сложи подписа си под указа. Държавният глава е доказал, че в основата на неговите решения при назначенията във висши държавни органи стоят професионалните и нравствени качества на кандидатите, както и обществената оценка за тях. Всеки гражданин, неправителствена организация и медия имаха и все още имат възможност да изразят своето мнение и да изложат аргументи против или в подкрепа на кандидатите.

  • Начало
    • Новини
      • Президентът Росен Плевнелиев следи процедурата за избор на председател на ВКС, но няма да присъства на изслушването