НС вероятно ще избере Теодора Точкова за главен съдебен инспектор

препечатка от mediapool.bg

В края на тази или началото на идната седмица парламентът вероятно най-после ще избере нов главен съдебен инспектор, след като двата предишни състава на Народното събрание (НС) не успяха да направят това. Двете кандидатури на съдийките Теодора Точкова и Вера Чочкова бяха издигнати в Съюза на съдиите и депутатите от правната комисия ги определиха като подходящи за ключовия пост.

В момента вървят окончателните договаряния между парламентарните групи и според източници на Mediapool подкрепата се консолидира около председателката на Административния съд в Хасково Теодора Точкова. Големите партии вече са се споразумели, а някои от по-малките вече са убедени да гласуват именно тази кандидатура, разказаха депутати.

Постът на главен съдебен инспектор е без титуляр повече от две години. Основен проблем пред успешното завършване на процедурата се оказа условието за една номинация да гласуват минимум 160 народни представители.

Засега Реформаторския блок не е взел решение коя от двете номинации ще подкрепи. Също така единствено дясната коалиция се смущава от връзките между фаворитката Точкова и шефа на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев, за които в парламента неофициално се коментира. Въпреки това обаче част от РБ също смята, че е по-добре да се гласува за кандидатът, който има по-голям шанс да спечели, за да се приключва с проточилата се с години процедура.

По неофициална информация ГЕРБ, БСП и ДПС са се обединили зад номинацията на Точкова.

Вера Чочкова е съдия в наказателно отделение на Софийски градски съд (СГС). Известна е с това, че е един от магистратите, с открояващи се независими позиции по ключови въпроси на съдебната реформа. Твърдо подкрепя по-радикални идеи за промяна на съдебната система. По отношение на инспектората бе обещала да го направи работещ орган, който да не гледа формално на въпросите на съдебната власт.

Магистрати коментираха неофициално пред Mediapool, че макар и двете съдийки да са номинации на Съюза на съдиите в България и да се ползват с много добра репутация, ако парламентът предпочете Теодора Точкова, ще даде ясен знак, че съдебната реформа става все по-слабо вероятна.

Социалистите твърдят, че ще сред тях ще има хора, които ще гласуват и за двете номинации, но предпочитаната определено били за Теодора Точкова. Основният застъпник за кандидатурата била Мая Манолова, но същото мнение се споделяло и от ръководството на БСП.

ДПС още от миналия мандат (когато стартира процедурата с двете номинации, но нямаше време да бъде завършена – бел. авт.) неофициално твърдят, че няма да подкрепят Вера Чочкова.

Депутати от ГЕРБ, с които Mediapool разговаря, също твърдят, че везните клонят към Точкова, но все още няма официално решение как ще гласува парламентарната група.

"След изслушването в правната комисия смятам, че повечето ще подкрепят Точкова, а и около нея може да се събере по-голяма подкрепа, защото е системен играч", заяви пред Mediapool народен представител от ГЕРБ.

Част от групата на Патриотичния фронт също ще подкрепи Точкова.

Такава е позицията и на групата на БДЦ, но по неофициална информация окончателното им решение ще се оформи след среща с главния прокурор Сотир Цацаров, насрочена за 16 ч. във вторник. "Почти сигурно е обаче, че ще изберем Точкова, тъй като тя ни се струва по-добрия вариант", твърдят от бившата група на Барков и настояща на Ковачки.

"Атака" и АБВ също не са взели своите окончателни решения, но депутати и от двете формации твърдят, че дори да има разпокъсан вот, е твърде вероятно повечето гласове да бъдат дадени на съдията от Хасково.

Проблемът с избора на главен съдебен инспектор е много сериозен и бе поставен за пореден път в доклада на Европейската комисия.

Вече повече от две години Ана Караиванова на практика заема поста в разрез с конституцията, тъй като мандатът ѝ изтече в края на 2012 г. През октомври 2013 г. тя подаде оставка пред парламента, но заради липсата на процедура по отзоваването ѝ преди да бъде избран неин наследник, продължи да изпълнява тази длъжност.

Междувременно два поредни състава на парламента не успяха да се консолидират около една кандидатура за ръководител на Инспектората към ВСС.

Първата процедура пък бе провалена заради скандал около имотните сделки на единствения излъчен тогава кандидат – съдия Веселина Тенева от Върховния административен съд. Срещу евентуалния ѝ избор остро възразиха и от съдийските среди, тъй като номинацията ѝ бе обявена абсолютно непрозрачно. Оказа се и, че тя е била член на съдебния състав, оправдал почетния лидер на ДПС Ахмед Доган по делото му за конфликт на интереси.

Веселина Тенева също бе коментирана като близка до шефа на ВАС Георги Колев. Една от настоящите претендентки също е смятана за приближена до него. В началото на 2012 година пред ВСС именно Колев застава зад номинацията на Точкова за втори мандат начело на Административен съд – Хасково. Депутати в момента твърдят, че лично шефът на ВАС е убеждавал някои партийци в "качества" на протежето му. Според информация на "Капитал", публикувана преди избора на Лозан Панов начело на Върховния касационен съд, именно Колев е лобирал и за него пред Бойко Борисов.

  • Начало
    • Новини
      • НС вероятно ще избере Теодора Точкова за главен съдебен инспектор