Mediapool.bg: Номинациите за съдебни инспектори отново ще бъдат в "12 без 5"

препечатка от mediapool.bg с автор Полина Паунова:

Отново на тъмно и без никакъв предварителен дебат за критерии и качества на кандидатите ще бъдат запълнени 10-те освобождаващи се места в Инспектората към Висшия съдебен съвет. Пет дни преди изтичането на крайния срок за номинациите, парламентарните партии, които трябва да ги излъчат и изберат, отговарят на въпроси по темата само със свиване на рамене.

Предложения депутатите могат да правят до понеделник, 5 октомври. Към момента обаче нито една парламентарна група не желае да говори официално по темата. Обясненията бяха, че "все още не са се разбрали".

Народното събрание трябва да избере нов състав на Инспектората към Висшия съдебен съвет в края на годината.

Мандатът на съдебните инспектори изтича на 19 януари 2016 г., а по закон парламентът трябва да избере новия състав не по-късно от един месец преди това – тоест, до края на т.г.

В 14-дневен срок от публикуването на кандидатурите всеки номиниран представя на комисията писмена концепция за работата си. В същия срок кандидатите трябва да представят декларация за имотното си състояние и произхода на средствата за придобиването му.

Изслушването на кандидатите е насрочено за 3 ноември.

Не по-късно от седем дни преди това неправителственият сектор и представители на академичните среди могат да представят становища за кандидатите и въпроси към тях. След изслушването комисията трябва да изготви доклад за професионалните и нравствени им качества, с който предлага на НС за обсъди и гласува кандидатурите. Народното събрание гласува поотделно за всеки един номиниран. Изборът на инспекторите става с квалифицирано мнозинство (2/3).

Поради тази причина вече са започнали обичайните пазарлъци за разпределяне на местата и договаряне на подкрепа, без да са ясни кандидатите. По неофициална информация БСП, ДПС и Реформаторския блок разчитат на по двама представители, ГЕРБ – трима, а Патриотичният фронт-един.

Не е ясно обаче дали това ще бъде окончателното поделяне на местата в Инспектората, защото претенции към позиции, според управляващите, могат да предявят и АБВ, БДЦ и "Атака".

"Ключово е да сключим някаква сделка, за да можем да ги изберем. Все пак сега ще бъде по-лесно отколкото за главен съдебен инспектор, защото сега всяка партия срещу гласове може да получи места", обясни пред Mediapool депутат от мнозинството.

Народното събрание успя едва в началото на т.г. да избере главен съдебен инспектор, след като цели две години два различни парламента не можеха да съберат нужното квалифицирано мнозинство. Мандатът на предишния титуляр на поста Ана Караиванова изтече още в края на 2012 г. През октомври 2013 г. тя подаде оставка пред парламента, но заради липсата на процедура по отзоваването ѝ преди да бъде избран неин наследник, продължи да изпълнява тази длъжност. Европейската комисия нееднократно посочи, че това е сериозен проблем за нормалното функциониране на съдебната система.

Управляващите предполагат, че сега, когато повече партии имат шанс да вкарат свои хора в инспектората, изборът ще е по-безпроблемен.

На въпрос защо не огласяват предварително имена, за да има обществен дебат около тях, депутати обясняват, че така хората им по-лесно ще бъдат "отстрелвани" от медиите.

От правната комисия в парламента обясниха, че всички, които изявят желание пред партиите, ще бъдат номинирани: "Нека има повече номинации, дори и не партийни, пък ние партиите после ще изберем".

Основните функции на съдебния инспекторат са да следи за изпълнението на сроковете за разглеждане на дела в съдебната система. Членовете му правят планови и проверки по сигнали от ВСС. В този смисъл органът е от съществена важност за постигане на бързо правосъдие, с което страната ни има традиционен проблем.

Въпреки десетките обяснения за нуждата от прозрачност обаче партийните договорки отново ще се правят на тъмно, а по всички личи, че номинациите на кандидати за съдебни инспектори отново ще се случат в "12 без 5".

 

  • Начало
    • Новини
      • Mediapool.bg: Номинациите за съдебни инспектори отново ще бъдат в "12 без 5"