Промените в прокуратурата и възможните сценарии

Теодор Славев гостува в „Кой говори с Мария Черешева” по Дарик Радио. Разговорът в предаването засегна няколко основни тема, засягащи предстоящите промени в съдебната власт, като дългоочакваната съдебната реформа, структурните изменения в КПКОНПИ и ВСС, промените в Конституцията и др.

Според д-р Славев, след протестите "има критична обществена маса за промени", които могат да се обобщят с въпросите кога ще се и какви ще бъдат те. За тях говори и Президентът на Република България в речта си при официалното му встъпване във втория му мандат. Теодор Славев отбелязва, че в словото на Президента се поставя акцент върху борбата с корупцията и независимостта на съдебната власт, но се забелязва и нещо качествено ново „Президентската институция и управляващото мнозинство гледат в една посока” Относно намеренията за промените в Конституцията, д-р Славев посочва политическия оттенък, с който се характеризират. Заявки за изменения в Основния закон на държавата има от ДПС, от Президента и от ГЕРБ в миналото.

Относно институционалните промени се наблегна на тези в КПКОНПИ, които все още са на етап планиране. Според политолога, новите органи, на които ще се преобразува Комисията ще бъдат два, като единият ще бъде предназначен за отнемане на имущество, а другият за борба с корупцията. Важно е как ще бъдат структурирани и е т съществено значение този етап на планирането да премине през Министерски съвет. Теодор Славев наблегна на факта, че там ще се проведат:

- изключително важните съгласувателните процедури между министерствата;

задължителното обществено обсъждане при по-разширени срокове;

- задължителната оценка на въздействие с високи критерии и изисквания.

Политологът изрази опасения за квотното разпределение в тези органи, като резултат от коалиционното управление. „На масата на дебат трябва да се предвиди дали този орган да е едноличен. При един колективен орган как си представяме, на партиен принцип, дали трябва да се прилагат оперативни способи срещу някого?”

Относно съдебната реформа се обсъдиха евентуалните промени в структурата на Висшия съдебен съвет. Мандатът на настоящия състав на ВСС изтича през октомври 2022 г., но процедурата за нов състав може да започне още в началото на месец февруари. Д-р Славев посочи, че промяната в структурата на този орган може да се осъществи чрез конституционни промени. „Конституционните промени са задължителни, подкрепени с редица национални и международни препоръки във връзка с композицията на ВСС и квотата на парламента.” Той допълни, че е необходимо те да предхождат промените в Закона за съдебната власт и за това е редно е да им се предостави достатъчно време за тяхното внимателно планиране и оформяне.

Цялото интервю можете да чуете ТУК

Следвайте ни