В медиите

Тази сутрин г-жа Гяурова-Вегертседер гостува в BulgariaOnAir в студиото на Лора Инджова, където коментира вчерашната визита на Лаура Кьовеши. Главният прокурор на румънската антикорупционна служба разказа за организационния модел, назначенията и работата на DNA, акцентирайки че обществената подкрепа е ключова за борбата с корупцията в една държава. Целият разговор можете да проследите тук.

В предаването "Кой говори?" на Дарик радио директорът на БИПИ Биляна Гяурова-Вегертседер заедно с Иванка Иванова, директор на правната програма на Институт "Отворено общество", коментира препоръките в доклада на ЕК от 25 януари. Биляна отбеляза, че на моменти българските политици сякаш живеят в алтернативна действителност и, че прекалената дипломатичност в докладите дава възможност за разнопосочни и алтернативни тълкувания, в зависимост от актуалната обстановка. Целият разговор можете да чуете в страницата на Дарик радио

Снимка БГНЕС

На 19 декември 2016 г. БИПИ организира дискусия, посветена на конституционните промени, в която участие взе и проф. д-р Пенчо Пенев. Публикуваме пълното му изказване в текст и аудио. "Крайният извод – началото на съдебната реформа се състоя и на конституционно, и на законово ниво. Поне 80% от това начало за мен е успешно, и това не е никак малко. Опозицията срещу реформата продължава, затова трябва да продължат усилията за нейното продължаване."

Коментар на Неда Грозева за Dnevnik.bg на тема корупция, антикорупционни политики и скорошния опит на Индия в това отношение: "Борбата с корупцията не трябва да е борба. Борбата с корупцията трябва да е нашата нова реалност. Ако се фокусираме в силата на главния прокурор, всъщност ние се фокусираме в собственото си безсилие. Ако пришиваме един "антикорупционен" закон за конкретен министър, той ще се загуби заедно с него. Хронично корумпираното съзнание не подлежи на промяна. Младите умове обаче, да. Те заслужават да направят своя избор – в каква държава да живеят, на кого да служат, какъв бизнес да управляват.

На 19.12.2016 (понеделник) Български институт за правни инициативи и Съюзът на съдиите в България организират дискусия "Една година след промените в Конституцията - какво се случи и какво още е необходимо". Дискусията ще се проведе в Grand Hotel Sofia, зала Триадица от 15:00 ч. Презентации ще направят проф. д-рПенчо Пенев – депутат във ВНС, конституционен съдия, бивш Министър на правосъдието и бивш директор на Националния институт на правосъдието, Соня Найденова – съдия, член на Висшия съдебен съвет и бивш представляващ, и Екатерина Михайлова – преподавател. След това ще има време за изказвания от страна на представители на съдебната власт, законодателната и изпълнителните власти, на неправителствения сектор.

Два дни преди балотажа Борисов аргументира оставката си с народната мисъл: "И без петел ще съмне". В логическата му конструкция има две грешки: първо, че той е петелът, и второ, че в България ще съмне без петел. Резултатите от президентските избори посочиха, че обществото ни е тръгнало да се събужда. И търси петел, който да открои този факт. Резултатите от президентските избори ще вкарат БСП в учебниците по политология. Това е единствената партия от Централна и Източна Европа (ЦИЕ), правоприемник на еквивалентните комунистически партии в пространството на СССР, която не само че още е на политическата сцена, но очевидно е достатъчно жизнена, за да може да печели избори. Oще в Dnevnik.bg.

On September 27 Bulgaria hosted a unique event encouraging entrepreneurship. We are glad to present the first video from the Alpha Ω series. In this session the South African entrepreneur Nwabisa Mayema delivers a flawless speech on the value and currency of networks in social entrepreneurship. Watch NOW.

Политологът Славев подчерта, че ако не се наложи да сформира служебни кабинети, най-важните решения, които ще вземе са подписването на указите за нов председател на ВАС и нов главен прокурор. "Проблемът е, че ако преди години се говореше, че всяка партия си има обръч от фирми, в момента фирмите си имат обръчи от партии. И ако поне на ниво партии има някаква публичност - там където се срещат политическия и икономическия интерес няма публичност, ние всъщност изобщо не знаем какво се случва." Цялото интервю чуйте тук.

"Следващият президент ще подпише указите за назначаване на следващия главен прокурор и на следващия председател на Върховния административен съд. И преди да си сложи подписа, той или тя трябва много сериозно да прецени дали изборът от Висшия съдебен съвет отговаря на стандартите за публичност, прозрачност, професионални и личностни качества.", коментира Теодор Славев за Dnevnik.bg

Днес се проведе заключително събитие по проект "Regulation (EU) 1215/2012: What It Offers and How it Works?". Биляна Гяурова-Вегертседер, директор на Българския институт за правни инициативи, представи основните дейности по проекта. В партньорство с българския Национален институт на правосъдието и румънския Национален институт на магистратурата бяха проведени обучения и разработен анализ на приложението на регламента в двете държави.

Политологът в екипа на Български институт за правни инициативи Теодор Славев коментира предстоящия избор на ново ръководство на Комисията по финансов надзор: "Няма как за пет дни нито да се направи задълбочено проучване нито за състоянието на органа, нито за подходящи кандидати. Хората отделят повече време, за да си изберат хладилник или телевизор, ние тук назначаваме хора, които да отговарят за милиарди."

Коментар на политолога и изследовател в БИПИ Теодор Славев в Capital.bg за парламентарните назначения в 42 и 43 Народно събрание. Съществуват няколко механизма, които ако се прилагат, биха били силен инструмент за противодействие на овладяване на институциите. Естествено, при липса на добро желание и готовност за назначения по правилата, те могат да бъдат заобиколени, но със сигурност ще поизпотят народните представители.

Тази сутрин Теодор Славев гостува в ефира на BloombergTV, където с народния представител Петър Славов, коментира предстоящия избор на нов състав на Комисията за защита на конкуренцията и развитието на парламентарни назначения в България. Славев подчерта, че и най-добрите процедурни правила могат да бъдат заобиколени, ако няма желание и политически стремеж за реално състезание в рамките на една процедура. Бавно, стъпка по стъпка, но Народното събрание трябва да започне да прави назначения, които отговарят на европейски и международни стандарти, заключи експертът. 

"За първи път много ясно пролича, че Механизмът се променя и оценките за България и Румъния са толкова различни, а ножицата между тях се разтваря не в полза на България.", каза директора на БИПИ пред БНР и добави:  "информацията, която се подава от съд, прокуратура и министерство е изключително разнопосочна. Статистиката, която те подават за едно и също нещо, е изключително различна. Как тогава не само ние, но и експертите, които идват да правят наблюденията, могат да си направят реален извод за ситуацията в България? Това създава негативно усещане за нашите външни партньори". Цялото интервю е достъпно на Bnr.bg

Теодор Славев, изследовател в Български институт за правни инициативи, с анализ на правомощията на парламента, свързани с назначенията на висши държавни длъжности.   Народното събрание по конституция и закон избира ръководствата на еднолични или колективни държавни органи. Общо 32 броя.  Назначенията са сред най-любимите занимания на депутатите. Чрез тях те могат да индуцират политическо влияние, да капитализират участието си в политиката и да си осигурят канал за достъп до политически и икономически ресурс, ако се наложи да излязат от парламента. Прочетете целия анализ тук.

Прочетете статията на Боряна Христова в Webcafe.bg, юрист в Български институт за правни инициативи, която надлежно разяснява задълженията и мястото на съдебните заседатели в първоинстанционния наказателен процес: "Знаете ли, че има случаи, в които държавата делегира на нас част от своите правомощия? Това се случва именно в съдебната власт, в чиято безпристрастност обикновено се усъмняваме.  Има един начин да се уверим, че системата работи, като бъдем активни граждани и решаваме казуси в съдебната зала, без да ни е необходимо юридическо образование.   Да бъдем съдебни заседатели."

 
 

Директорът на Българския институт за правни инициативи, Биляна Гяурова-Вегертседер каза за предаването "Преди всички" на програма Хоризонт: "Това е един хубав доклад, защото е обективно-критичен, защото е различен. За първи път Брюксел излиза от абстрактния си бюрократичен език и посочва много конкретни дефицити в осъществяването на съдебната реформа."

Коментар на Биляна Гяурова-Вегертседер за Dnevnik.bg: "Има един особен момент в мониторинговите доклади на Европейската комисия до Съвета на ЕС и до Европейския парламент. Те са неизменна част от договора, който правителството на България е подписало. Логично, основен адресат на доклада е правителството. Въпреки че самият механизъм се разви през времето, голяма част от констатациите и критиките в него се запазват през всички тези години почти непроменени."

Директорът на Българския институт за правни инициативи Биляна Гяурова-Вегертседер заяви пред БНР: "Оказва се, че в България нямаме разделение на законодателна, съдебна и изпълнителна власт - всичко е абсолютно размито и няма никакви граници, а преминаването от власт към власт се извършва с една напълно безотговорна лекота, която е плашеща."

 

Анализ на Теодор Славев, изследовател в Български институт за правни инициативи,  в който авторът разглежда притеснителни тенденции за налагане на авторитарни модели на управление в Бъглария: "В  три обществени подсистеми авторитаризмът е вече наложен – икономика, правосъдие и медии.  Пресечната точка на властовата амалгама при тях е олигархичният модел на управление, в който се намираме." Aнализът е публикуван в Dnevnik.bg.

Aнализ на Биляна Гяурова-Вегертседер върху предстоящия избор на инспектори в Инспектората към Висшия съдебен съвет в Dnevnik.bg:  "Защо овладяването на Инспектората е толкова важна задача?Инспекторатът беше замислен като чистач (в добрия смисъл на думата) на съдебната система.  Неслучайно неговото създаване беше уредено с промени в Конституцията – да покаже колко е ключово и нужно наличието на орган, който да бъде обективен коректив на системата: бидейки вътре, да й показва отвън как тя може да се подобри и да заработи по-ефективно."

Коментар на Неда Грозева по повод предстоящия избор на инспектори в Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС), публикуван в Capital.bg. Междувременно, срокът за издигане на номинации от народните представители е 10 ноември. Защо е важно да има повече Pro в процедурите по назначаване прочетете тук.

Представители на Венецианската комисия пристигат у нас за дискусия по предстоящото гласуване на конституционните промени. Експертите на българския Институт за правни инициативи ще се срещнат с тях.

"От това посещение очаквам за пореден път, доколкото е възможно категорично, да посочат, че предложените промени в Конституцията са крачка напред", каза в предаването "Преди всички" директорът на Института за правни инициативи Биляна Гяурова.


Според Цветомир Тодоров заложените промени в Конституцията са консенсусни, а не радикални.  Промените в основния закон ще бъдат приети на първо четене преди лятната ваканция на депутатите, смята експертът от Български институт за правни инициативи.  Виж видео.

 

 

Цветомир Тодоров от Инситута за правни инициативи, който организира конференция "Съдебните заседатели - активни граждани за реално участие в правосъдието" представи целите на форума  в студиото на "Хоризонт до обед": Целта на нашия проект е да направим съдебните заседали  работещи. Често те са фигуранти. Обществеността не е запозната с фигурата на съдебния заседател. Те работят само в наказателни дела. Реално те имат същите права като  професионалния съдия. Могат да решат  всички въпроси, това са непрофесионални съдии. Има парадокс в реформите в съдебната система. За всичко има противоборство, докато при съдебните заседатели  са единодушни, че институтът не работи.

В сутрешния блок на телевизия Bulgaria on Air Биляна Вегертседер коментира избора на председател на ВКС, който извършиха вчера членовете на ВСС в рамките на почти десетчасова процедура. "Бих окачествила вчерашната процедура като скандална.", коментира директорът на БИПИ. 


В предаването Темида по Bulgaria On Air Биляна Гяурова-Вегертседер коментира изследването на БИПИ  
"Нагласи на прокурорите за реформи в прокуратурата и наказателното производство".  В рамките на проекта бяха проведени  450 анкети с прокурори в цялата страна и дълбочинни интервюта със съдии,  прокурори, следователи и разследващи полицаи. "В прокурата все още няма натрупанa критична маса, която да започне реформата отвътре. Фактът, че се разчита на един външен инструмент, какъвто е Механизмът за сътрудничество и проверка, означава че вътре в системата няма нужното желание или то не е достигнало тази точка на кипене, за да започне системата да се самопречиства отвътре.", коментира г-жа Гяурова-Вегертседер.  Вижте видео тук. 

Гледайте участието на директора на БИПИ Биляна Гяурова-Вегертседер в предаването "Лице в лице" по bTV от 17.12.2014 г. тук.

Колко трябва да знаят гражданите за даден съдия, прокурор или следовател и колко активни трябва да бъдат, когато предстои избор на магистрат за ръководител на съд или прокуратура? На този въпрос се опитват да отговорят експертите от Българския институт за правни инициативи с проекта си за прозрачни съдебни назначения.

Анализ на Биляна Гяурова-Вегертседер от Български институт за правни инициативи в dnevnik.bg по повод "Визия 2020": "Защо мисля, че Визията е добър документ? Защото ми звучи реалистично, конкретно и изпълнимо, не лесно изпълнимо, но все пак изпълнимо. Защото успях да разбера основни проблеми за сектор, който е много далечен за голяма част от обществото и защото показва ясна пътека, по която България трябва да върви, пътека, на която съвсем съзнателно е стъпила преди години. Атаките срещу Визията само доказват, че в нея има сериозна доза истина и може би точно това вся такова смущение и паника. Крайно време е да започнем да преодоляваме стари комплекси и да се научим да приемаме позиции изразени по един компетентен, балансиран и интелигентен начин, да работим за тяхното осъществяване, а не за тяхното сатанизиране."

Интервю с Христо Иванов, от Български институт за правни инициативи, публикувано във въпреки.com
„Либералната демокрация е едно безкрайно приложение на принципа: не всички яйца в една кошница или, както в играта на карти – един цепи, друг раздава, за да не може никога целият властови процес да е в едни ръце – до безкрай се цепи, цепи, цепи. И трите власти са само началото. В една утвърдена демокрация има безкрайни подразделения в рамките на йерархичните нива на една и съща система. Така възниква една цяла периферия от независими контролни регулаторни органи и култура на голямо внимание какви хора се назначават там и по какъв начин става това. Всъщност, това е интимният момент на оплождане на държавата с един или друг начин на употреба на властта. Дали тази власт ще бъде подчинена на обществения интерес, и на елементарна почтеност и професионализъм или ще бъде подчинена на задкулисието на мафиотските интереси. Тънкият момент, в който това се определя са назначенията – човекът с тефтерчето ли ще отиде там или човек, който е доказал, че има гръбнак и характер и може да заеме някаква позиция?  Този въпрос е централен за цялата консумация на властта в България… Затова не може да имаме повече назначения като на Пеевски в ДАНС за 45 минути.  Нито като на Цацаров, без да бъдат дадени ясни отговорите на всички въпроси към него и неговите връзки”. Според него и колегите му на нас ни трябва „Борд по назначенията.”

 

Статия на Христо Иванов, програмен директор на Български институт за правни инициативи, публикувана в dnevnik.bg: "Големият въпрос на промяната е, не просто как да реформираме управлението днес, а как да започнем да градим работеща държава. Има ли сред нас достатъчно граждани, готови да започнат този разговор и да намерят формата, в която да станат гръбнак на един дългосрочен обществен консенсус за последователен nation-building.
Но при всички положения депеевизацията би била едно добро начало!"

Статия на Христо Иванов, публикувана в mediapool.bg: "По принцип, наказателното преследване е инструмент със строго ограничена ефективност и той изисква много добре работещи институции. И към момента в НК има достатъчно текстове, които биха дали на едни адекватни полиция, прокуратура и ДАНС предостатъчно възможности да се справят със подобна ситуация."

снимка: Правен свят

16 номинации за Юрист на годината за 2013 г. направиха съдебните репортери и журналистите от правния ресор от централните медии в конкурса на "Правен свят". Христо Иванов от Българския институт за правни инициативи е номиниран за изключително активната позиция по ключови въпроси на правосъдната реформа, за това, че се наложи се като една от най-влиятелните фигури от неправителствения сектор. Неговата дейност през 2013 година, както и дейността на организацията, която представлява, направи особено актуален въпросът за случайното разпределение на делата в съдебната система. Благодарение на положените усилия и проверките на БИПИ, темата намери място в доклада на Европейската комисия, аргументират се още журналистите."Дневник"
направи отново анкета сред политолози, социолози, икономисти и наблюдатели за тенденциите, скандалите, изненадите, уроците на 2013 г. Прочетете оценката на юриста Христо Иванов, който е програмен директор на Българския институт за правни инициативи (БИПИ).

Щастливи сме да отбележим, че рубриката "Човекът под тогата" реализира пета поредна публикация. В това издание правим стъпка встрани с избора си на събеседник, тъй като тя все още не е човек под тога, но искрено й пожелаваме един ден да бъде. Даниела Тодорова е български студент по право в САЩ и ще ни разкаже за изучаването на юридическите науки през океана. Интервюто с нея е изключително интересно и полезно както за кандидат-студенти, студенти, така и за преподаватели, а и за юридическата общност като цяло.

Следвайте ни