Новини и медийно присъствие

"Gamify съдебната система"

Първото място се заема от отбора на  Константин Симеонов (Втора АЕГ “Томас Джеферсън”), Паола Стефанова (Втора АЕГ “Томас Джеферсън”) и Елизавета Шевченко (НГПИ “Свети Лука”). Те разработиха идеята за единствената настолна игра на състезанието - “Ябълката на раздора”

Биляна Гяурова-Вегертседер в предаването "Директно" по Bulgaria on Air

“Предвидено е законът да влезе в сила от месец юли 2024 г., което дава достатъчно време за изграждането на центрове по медиация към всички окръжни съдилища в страната. Естествено предвидено е към по-големите районни съдилища, както е в София, Варна, Бургас, Пловдив да има самостоятелни центрове.”

Д-р Теодор Славев в предаването "Делници" по телевизия Евроком

„Дали сме готови като общество – според мен не. Нашето общество е много податливо на своите страхове, които са социално-икономически обосновани. Именно затова трябва да се обясни на гражданите защо е необходимо да се присъединим към еврозоната.“

Биляна Гяурова-Вегертседер за БНР Благоевград

"Тези промени имат лек негативен привкус, тъй като изглежда, че всички важни за страната реформи са привнесени отвън и не ги припознаваме автентично като наши реформи"

Биляна Гяурова-Вегертседер в ефира на "Кой говори" по радио Дарик

"Този парламент имаше такава практика - да обединява по няколко законопроекта, които са на една и съща тема - като законопроекта за защита на лицата, които подават сигнали. Говореше се в публичното пространство, че това са доносници. Не, това не са доносници, а разобличители. Хора със съвест."

Теодор Славев в предаването "Делници" по телевизия Евроком

„Политическият ребус ще се реши след местните избори. Местната власт разпределя огромни средства по различни европейски проекти, което е показател за висок корупционен риск. На второ място, това е най-непосредствената власт.”

Ан-Никол Войнска и директорът на БИПИ Биляна Гяурова-Вегертседер

Ан-Никол Войнска успешно завърши стажа си при нас. Пожелаваме ѝ безкрайни успехи във всяко от начинанията, в които се спуска и да подхожда към тях с присъщите за нея хумор и спокойствие.

Мария Желязкова и директорът на БИПИ, Биляна Гяурова-Вегертседер

В самото начало на Новата година, Мария Желязкова успешно завърши стажа си в БИПИ. В продължение на 4 месеца тя беше неделима част от екипа ни и ѝ пожелаваме още много победи по света и у нас!

Биляна Гяурова-Вегертседер за БТА

Този парламент вече е на доизживяване и е много тъжно да се гледа как депутатите в него не припознават като приоритетни нито процедурите за избор на важните позиции в държавата, нито приемането на ключови законопроекти, не само защото са част от Плана за възстановяване и устойчивост (НПВУ), а и защото съществено могат да повлияят в положителна посока на средата в България. 

Биляна Гяурова-Вегертседер по Българското национално радио

"Срещу нас има образувана наказателна процедура заради забавяне на транспониране на евродиректива относно защитата на лицата, които подават сигнали за нарушения на правото на Съюза. Имаме анемична защита за хората, които подават сигнали, разхвърляна в различни закони, затова се налага самостоятелен закон"

Теодор Славев в предаването "Кой говори" по Дарик

"Блокирането на закони е политическо безобразие и не вижда воля за съдебна реформа. Без приети закони се блокира работата на държавата".

Д-р Теодор Славев

Заради проблемите на България с Върховенството на правото, корупцията и липсата на доверие, че в страната се води ефективно разследване, се рискува приемането на страната в Шенген да се отложи още по-далеч във времето.

Теодор Славев в предаването "Говори сега" по БНТ

"Сенатът има много важни правомощия по ключови назначения, като посланици, съдии и апелативни федерални съдии и е много важно демократите да успеят да задържат там мнозинството си, за да се прокарат назначенията на Белия дом при Байдън. Консервативните медии в САЩ, включително представители на републиканците, като Майк Помпео, вече започнаха атака срещу Тръмп. Това показва едно преосмисляне на ерата Тръмп в Републиканската партия, което въпреки това си остава най-популярният политик в нея." 

Теодор Славев в предаването "Кой говори" по Дарик

“Най-важното нещо при изборите е доверието. Да знаем, че гласът ти е отчетен правилно. Политическите партии обаче правят всичко възможно да задълбочат тази спирала на ниско доверие. Това гласуване не беше изненада. Още на предизборната кампания тези партии заявиха, че ще подкрепят смесен тип гласуване”

Интервю на Теодор Славев за Българското национално радио

Институциите на ЕС в един момент осъзнаха, че самият процес на формално присъединяване на държавите от Източна Европа не означава, че проблемите с върховенството на закона са решени.

Интервю на д-р Магнус Оман за Българска телеграфна агенция

Има много европейски държави, които са изправени пред трудна политическа ситуация. Повечето от тях бяха дори в по-тежка ситуация в близкото минало. Невъзможността да се формира правителство е риск в демократичните общества, но дори и с този риск демократичните системи са за предпочитане в много по-висока степен от автократичните системи, които може и да са стабилни в краткосрочен план, но в които хората нямат глас за това как да се управлява страната.

Снимка: сайт на Народното събрание

Политическата ситуация в България заприличва на скучен сериал - с всеки следващ сезон главните герои стават все по-изхабени, няма развръзка и действието тече просто, за да запълва времето между рекламните блокове

Теодор Славев пред изборното студио на Bulgaria ON AIR "Големият залог" 

Теодор Славев: "Всички политици ще станат национално отговорни и по този начин ще трасират предверието на следващата кампания за парламентарни избори. Аз не виждам при тази конфигурация в НС коя е обществено приемливата коалиция. От тук нататък е много важно много бързо да се приемат ключови законопроекти, които касаят Националния план за възстановяване и устойчивост, защото има огромен риск България да загуби пари"

Сграда на Централен военен клуб, 19.09.2022 г.

Във форума се включиха министърът на правосъдието, главният секретар на Министерския съвет, директорът и експерти от дирекция „Модернизация на администрацията“, представители на президентската институция, на Министерството на икономиката и индустрията и на Министерството на иновациите и растежа, председателят и представители на Сметната палата, политически партии, дипломатически мисии и др. Участие взеха и от Представителството на Европейската комисия в България, както и представители на академичната общност и на неправителствения сектор.

Биляна Гяурова-Вегертседер коментира решението на Конституционния съд пред Euronews Bulgaria

„Легитимирайки някак си вечните мандати, Конституционният съд дава една индулгенция на парламента и му казва – ти можеш да мързелуваш, грубо казано, докато вие евентуално се сетите или успеете да формирате квалифицирано мнозинство да изберете главен инспектор и 11 души за новия Висш съдебен съвет“​

Интервю на Теодор Славев със Силвия Великова по Българското национално радио

Положението в сравнение със законодателната власт и съдебната власт е в пъти по-зле. Нормативно е закрепен принципът за липса на конкурентност. В Закона за администрацията, въз основа на който се назначават част от тези ръководители, е описано, че това става изключително и само по решение на министъра или на Министерския съвет. Тоест тук, в България прилагаме принципа на отсъствие или на наличие на министерско доверие

Цветомир Тодоров за "Дневник"

Ако сте се чудили някога как би изглеждало закриването на държавността у нас такава, каквато я познаваме, може да се окаже, че ще се случи именно по начина, по който наблюдаваме в момента: чрез скучно, технократско, институционално самоубийство.

Д-р Теодор Славев в предаването "Денят On Air" по Bulgaria On Air

Тази критика, която идва от президентството към почти всички играчи на политическия терен, води до намаляване на доверието към партиите и оттам на парламента. Може би на Румен Радев много му харесва да управлява със служебни кабинети, но това не е естественият демократичен процес.

Биляна Гяурова - Вегертседер в предаването "Преди всички" по БНР

"Ако си представим коалицията като един ресторант с няколко звезди, защото така беше етикетирана част от коалицията, в такива ресторанти преди да започнат да идват хора, се прави много сериозна заготовка на продуктите, за да може да бъдат бързо и качествено обслужени хората, когато се напълни с клиентела. Тази заготовка помага това да се случи. В кухнята на коалицията имаше заготовки, но те не бяха извадени"

Интервю на Биляна Гяурова-Вегертседер по БНР Благоевград

Когато печелиш избори с две водещи теми като борбата с корупцията по високите етажи на властта и вечно продължаващата съдебна реформа, трябва да си готов да реализираш важните законопроекти много бързо. Ние не видяхме тази бързина, а едно много сериозно забавяне, което доведе управляващата коалиция до задънена улица.

Теодор Славев в предаването "Делници" по Евроком

"Консултациите с всички политически партии преди връчването на третия проучвателен мандат е добра практика, която показва, че президентът иска да изслуша всяка политическа сила относно нейните нагласи да създаде работещо правителство".

Д-р Теодор Славев в програмата "Точно днес" по БНР Пловдив

"Европейският парламент чрез един евродепутат се явява като пощенска кутия на българската прокуратура. При условие, че Иван Гешев сезира Конституционния съд, дали НС има право на период от време и да се дебатира наказателната политика. Изведнъж Гешев проявява прокурорска проактивност, и изпраща само на един депутат от ЕНП - данни и факти за доказателства от досъдебно производство. Ние не знаем какво стана с това разследване."

Интервю на Биляна Гяурова-Вегертседер в ефира на "Добро утро, Европа" по Euronews Bulgaria

"Дългогодишните проблеми по отношение на конкурсите и командироването в съдебната власт са намерили място в новия доклад на ЕК за върховенството на закона у нас. Фактът, че това е първата препоръка в доклада показва, че ЕК е разбрала един много сериозен проблем за системата, водещ след себе си и съмнения за злоупотреби, непотизъм, конфликт на интереси и прекомерно влияние на административните ръководители в тази система".

Интервю на Биляна Гяурова-Вегертседер за Българска телеграфна агенция

На много места видях коментари от сорта на „провинцията наказа столицата“, „софиянци няма повече да диктуват какво да става в съдебната система“ и т.н. Този подход ми се струва много погрешен, защото внася поредната разделителна линия между магистратите, независимо дали говорим за съдии, прокурори или следователи. А тези разделителни линии бяха съвсем умишлено прокарвани през времето, за да няма спойка сред магистратите.

Снимка: Сайт на Окръжен съд Благоевград

Във вторник Съдийската колегия (СК) на Висшия съдебен съвет (ВСС) предстои да направи ключов избор. На това заседание е насрочено изслушването на единствения кандидат за поста административен ръководител на Окръжен съд Благоевград (БОС). За тази длъжност се „бори“ само един съдия от БОС – Петър Узунов – близък до досегашното ръководство на съда и брат на бившия член на ВСС Димитър Узунов, останал в историята с прозвището „човекът на Бойко“.

Теодор Славев в дневния блок „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“

Оттук нататък ние ще имаме само коалиционни правителства. Това трябва да е ясно на всички. Няма такъв политически субект, който да има доверието на значителна част от обществото.

Теодор Славев в предаването “Кой говори с Мария Черешева” по Радио Дарик

Ситуацията в политически и икономически план се изостря както на ниво ЕС, така и на ниво НАТО. Никой няма да чака България да заявява двусмислени позиции. Заедно с това, разделението в обществото позволява чуждата намеса, чрез дипломатически способи, а другият е чрез корупция по високите етажи на властта.

Биляна Гяурова-Вегертседер пред "Свободна Европа"

“Проблемът е, че знаем, че административните ръководители до голяма степен се капсулират като такива и имат различни лостове, чрез които могат да повлияят на кариерното израстване на редовите съдии. Редовите съдии са тези, които всеки ден с сблъскват с реалните проблеми на системата.”

Д-р Теодор Славев в предаването "Кой говори с Мария Черешева" по Дарил

Д-р Славев отбеляза, че до края на годината две ключови неща, заложени в Плана за възстановяване, е необходимо да бъдат приети kato закони. В противен случай България няма да получи заложените в плана средства. Тези две неща са  Антикорупционната комисия и промени, които да дадат възможност за обективно разследване на Главния прокурор.

На 13 юни, 2022 г., Български институт за правни инициативи организира провеждането на дискусия с кандидатите за членове на Съдийската колегия на ВСС. Конференцията се проведе в зала „Триадица” в Гранд хотел София и се излъчваше на живо на Фейсбук страницата на БИПИ.

Калин и екипът на БИПИ

В началото на лятото и в разгара на лятната сесия, Калин Цвятков успешно завърши стажантската си програма в БИПИ. Радваме се, че за четири месеца той беше част от нашия екип и му пожелаваме безбройни успехи навсякъде, където приключенският му дух го отведе.

Интервю на Биляна Гяурова-Вегертседер със Силвия Великова по Българското национално радио

Преди 5 години, в края на май, 2017 г., тогавашният парламент вече беше приел процедурни правила за условията и реда, по който трябва да бъдат предлагани кандидатите, тяхното публично оповестяване, както и начина, по който трябва изобщо да се осъществи процедурата. Към настоящия момент, отново преди 5 години, вече беше започнато публично обсъждане на имена и  начина, по който ще се реализират номинациите. В момента ние виждаме, че няма абсолютно никакво движение от страна на парламента, което наистина дава основание за притеснение, че няма да бъдат спазени сроковете

Теодор Славев в интервю за Българска телеграфна агенция

Ако Народното събрание наистина се забави или се провали с избора, вакуум няма да има. Настоящият състав на ВСС ще продължи да изпълнява функциите до окончателното окомплектоване с нови членове. Съвсем друг е въпросът каква легитимност ще имат те, продължавайки да заемат позициите - възможно е и решенията им да бъдат обжалвани, и особено тези, свързани с конкурсни процедури. 

Теодор Славев в "Добър ден, България" по радио "Фокус"

„Опасенията ми са да не се стигне до социален популизъм. Тези мерки трябва да бъдат така предвидени, че да разпънат предпазна мрежа пред гражданите и пред бизнеса.

Теодор Славев в "Добър ден, България" по радио "Фокус" 

Извън този арест на бившия министър-председател, който и съдът каза, че е незаконен, и който беше 24-часово риалити, което гледахме, нещо друго на хоризонта няма. Но да кажем, че закриването на спецправосъдието е стъпка напред. Въпросът оттук нататък е как ще се предложат промените в този закон. Оттук нататък Висшият съдебен съвет (ВСС) ще трябва да преназначи тези магистрати, т.е. приложението на закриването и следствията не са по-маловажни от самия акт на закриване.

Коментар на Биляна Гяурова-Вегертседер за "Дневник"

Дали има, или няма накърняване на престижа на съдебната власт би могло да се съди и по общественото доверие към работата на прокуратурата, а откакто сегашният главен прокурор е начело на тази институция, то не се е повишило особено, дори напротив. 

"Политизирай това!" - епизод №50 с Теодор Славев

Теодор Славев е гост в тазседмичния епизод на Политизирай това, където Мирена, Николай и Теодор разсъждават по въпросите за бавещите се реформи, общественото усещане за действията на управляващата коалиция, върховенството на правото като ценностен фундамент на либералната демокрация, равенството пред закона и защитата на правата на човека, комплексната процедура (най-сложната в Европа) за избор на Главен прокурор в България и др.

Биляна Гяурова-Вегертседер в предаването „Кой говори“ по Дарик Радио

Всички тези процесуални действия представляваха един тест за прокуратурата, като на идеята на тези действия, включително в хипотезата нае неотложност, е да има достатъчно синхрон между правоохранителните органи и прокуратурата и след това те да бъдат продължени в едно по-сериозно разследване и събиране на доказателства и евентуално изготвяне на обвинителен акт. Този синхрон се пропука именно от страна на прокуратурата. От адвокат на държавата, тя се превърна в адвокат на „дълбоката държава.“

Теодор Славев в интервю със Силвия Великова по Българското национално радио

Не очаквам катарзис от специализираната прокуратура и от Главния прокурор на този етап. За мен ще бъде изненада. Но докато се развие целият процес, то може да няма специализирана прокуратура. Все пак трябва да изчакаме някакви официални становища.

Интервю на Теодор Славев за информационна агенция "Фокус"

"За мен е много притеснително да се създават политически проекти на база на геополитически ориентации, макар че имаме една такава партия в Народното събрание. Макар че гледаме социологическите изследвания, твърдо в България обществото е проевропейско". 

Интервю на Биляна Гяурова-Вегертседер със Силвия Великова по Българското национално радио

"Всъщност през годините, още в предишния състав на Висшия съдебен съвет с европейски проект беше направен опит да се започне този разговор по какъв начин може да бъде затворена тази "ножица“, но доникъде не се стигна".

Гранд хотел София, зала "София"

Български институт за правни инициативи работи по темата повече от година в рамките на  международния проект „Ефективна борба с корупцията“. Той се стреми да стимулира антикорупционни реформи в България в областта на съдебната система, публичната администрация и финансирането на политически партии и предизборни кампании, като отговор на международни препоръки към България.

Интервю на Теодор Славев с Живка Танчева по БНР Пловдив

"По повод на тази цитадела, наречена прокуратура вече имаме ясно позициониране на президент, изпълнителна власт и управляващо мнозинство в Народното събрание. Такава композиция не сме имали в последните 12 години, по отношение на действията на Иван Гешев има определено - сходност на позициите, и те са в една посока."

Биляна Гяурова-Вегертседер пред "Свободна Европа"

Другата опорка, която се върти е, че главният прокурор е просто административен ръководител на административните ръководители в прокуратурата. Очевидно той не обвързва строгия мониторинг с някакви санкции по отношение на България, за него строгият мониторинг е обвързан с удължаване във времето на дискусията за промените, които биха засегнали йерархичната пирамида в прокуратурата.

"За качеството на законодателния процес - какво може да се подобри"

За четвърта поредна година се провежда церемонията за награждаване на победителите в конкурса за есе, организиран съвмество с посолството на Кралство Нидерландия в България.

Теодор Славев в предаването „Кой говори с Мария Черешева” по Дарик Радио

„Конституционните промени са задължителни, подкрепени с редица национални и международни препоръки във връзка с композицията на ВСС и парламентарната.” Той допълни, че е необходимо те да предхождат промените в Закона за съдебната власт и за това е редно е да им се предостави достатъчно време за тяхното внимателно планиране и оформяне.

Д-р Теодор Славев в интервю със Силвия Великова по Българското национално радио

„То е по бръснача на популизма решението. Защото имаше напрежения и престрелки между министър-председателя и председателя на КЕВР, обвинения за несъгласуване от страна на изпълнителната власт, от друга страна – на регулатора – обвинения в намеса в независимостта на КЕВР. Според мен е популистко – за да се намери изкупителна жертва, аватар, който да обясни това неприятно вдигане на цените.“

Интервю на д-р Теодор Славев за Българска телеграфна агенция

По-важно е обаче да се помисли какви са източниците, основанията за тази коренна промяна в модела на ВСС - трябва да се тръгне оттам, за да се види какво ще се променя в структурата, правомощията или функциите. От гледна точка на гражданското общество един от основните проблеми е, че ВСС не съумява през всички тези години да се опази от външни, неправомерни влияния, а той на първо място трябва именно да съблюдава за независимостта на съдебната власт. 

Биляна Гяурова-Вегертседер в предаването "Директно" по Bulgaria on Air

За първи път кадровият орган, който ще гласува по кандидатурата, е в непълен състав, което подлага на риск самия избор. За да бъде избрана Захарова са необходими 17 гласа.Преди дни Пленумът на ВКС изслуша кандидата и изрази становище за наличието на качествата.

Биляна Гяурова-Вегертседер в предаването „Денят на живо с Наделина Анева” по Nova News

„Работата на сегашното правителство по отношение на съдебната реформа е свързана най-вече с управление на очакванията. Очакванията за неосъществяващи се до момента дълбоки промени в съдебната власт са много високи и според мен трябва едно такова управление да се пази да не падне от високо.”

Интервю на Биляна Гяурова-Вегертседер със Силвия Великова в ''Хоризонт за вас'' по БНР

Предвид новата политическа конфигурация в Народното събрание и разместването на властовите позиции извън Народното събрание смятам, че 47-ото Народно събрание, ако иска да реализира сериозна съдебна реформа, трябва да стартира с откриване на процедурата за избор на главен инспектор и на инспектори.

Описание на изображение

На 9 декември по време на заключителната среща на преходния състав на Съвета за координация на участието на България в ПОУ, в която се включи и служебния заместник министър-председател по управление на европейските средства г-н Атанас Пеканов, предложената от БИПИ мярка бе приета. По нея ще си сътрудничат Министерски съвет, БИПИ и граждански организации.

Интервю на Биляна Гяурова-Вегертседер в предаването "Събуди се, София" по БНР София

Самата нагласа и съзнанието, че можеш да кривнеш и можеш да получиш неща, облаги, пари, власт по друг начин, извън законоустановения и приетите норми, вече означава, че ти си корумпиран вътре в главата си.

„Едно от нещата, които трябва да предприеме бързо този парламент е първо да попълни квотите си“, каза в интервю за Евроком д-р Теодор Славев. Той беше гост в предаването „Делници“, където анализира последните парламентарни и президентски избори и коментира редица актуални теми, свързани със публичните назначения в България, съдебната власт и необходимостта от реформи в редица сектори.

Интервю на Цветомир Тодоров и Радостина Ангелова в ефира на БНР Христо Ботев

Корупцията в сектор “здравеопазване“ се свърза много силно както с обществени поръчки, така и с други форми. Свързва се както с ръководители и директори на здравни заведения, така и със специалисти и ръководители на отделения. Изследавнето ни показва, че има едно много широко разпространено мнение за проникване на корупцията във всички нива. Това означава, че самата организация на здравните услуги е създала предпоставки за различни злоупотреби и нередности.

Конференция на БИПИ на 5 ноември в пресклуба на БТА

Общото между двата анализа е задълбочаването в темата за общественото усещане за корупция, за институционална неправомерност и отдалечаване на гражданите от институциите. Адвокат Цветомир Тодоров определи Темата за корупцията като безкрайна. “Това е море, в което често се давят държавите". Той припомни, че заради пандемията от COVID-19 погледът на обществото е прикован именно към случващото се в сферата на здравеопазването.

Интервю на Галина Гергинова със Сълвия Великова по БНР

В този смисъл фокусът на действията на прокуратурата беше насочен към опазване на здравето на хората. Не пролича обаче ясен ангажимент на прокуратурата да разследва икономически престъпления, корупция в здравеопазването, много средства се насочваха към справяне с кризата, имаше и сигнали за злоупотреби със средствата, но не видяхме такива разследвания.

Прокуратурата се беше фокусирала към спекулата на медицински средства през аптеките и нарушаване на карантината от граждани. Нямаме обаче резултати от тези проверки

Интервю на д-р Теодор Славев в ефира на "Преди всичко" по Българското национално радио

По поръчка на Българския институт за правни инициативи бе проведено национално представително социологическо изследване на тема „Какъв трябва да е следващия председател на Върховния касационен съд (ВКС)“.

Интересен извод от изследването е за приоритетите в работата на следващия председател на ВКС. Българите определят като най-важен приоритет достъпа до правосъдие. Това означава, че на практика обществото чувства съда като отдалечена институция, която не е активен участник в общностния живот. На второ място запитаните са посочили като важен приоритет ефективното използване на правните механизми, чрез които може да се подобри работата на съда.

Цветомир Тодоров

В случая не е известно задължение за деклариране на гражданство от кандидатите за министерски постове. Непряко такова задължение може да се търси чрез разширително тълкуване, което най-вероятно би породило много нови въпроси. Във всеки случай малко вероятно изглежда Кирил Петков да понесе наказателна отговорност за невярната си декларация, но това не значи, че всички неприятности, свързани с проверките около нея, ще му бъдат спестени.

Интервю на Биляна Гяурова-Вегертседер със Силвия Великова по БНР

Сигналът към следващото НС е то да се опита да отзове своите представители там. Тоест по този път да бъде прекратен мандата на ВСС поради липса на членове е легитимност. Защото тук залогът е много по-голям. Защото всъщност става въпрос за течащата процедура за избор на нов председател на Върховния касационен съд

Яна и екипът на БИПИ

Яна Митева е студентка по Международни отношения в СУ “Св. Климент Охридски”. Тя започна стажа си в началото на лятото с присъщия за младите и будни студенти хъс, амбиция и огромна доза креативност.

Главният прокурор Иван Гешев обяви изпреварващо в понеделник, 16 август, че искането да бъде изслушан в парламента, както и да внесе доклад за действията на прокуратурата във връзка с полицейско насилие, е нарушение на прокурорската независимост и противоречи на конституцията. Ден по-късно /17 август/ парламентът все пак гласува, при това единодушно, Гешев да внесе доклад по темата, и то със срок до петък (20 август). Днес /18 август/ той отказа и поканата на Временната комисия за подслушванията на протестиращи граждани и за образуваните дела срещу тях с председател Николай Хаджигенов. А междувременно днес получи още една покана - от току-що сформираната Постоянна правна комисия да отиде на заседанието й утре, 19 август. На тази покана Гешев предстои да отговори.

Пречетете интервю на Петя Владимирова с Теодор Славев за Дневник... 

"Работата ми в БИПИ ме свърза с обществено значими теми, като развитието на студентските правни клиники в България, въвеждането на ефективно гражданско образование в училищата и борбата с корупцията на местно и държавно ниво. Похвален е фокусът, който института поставя върху необходимостта от прозрачност и отчетност на държавните институции, които от своя страна ще допринесат за подобрено и устойчиво управление."

На 06 юли 2021 г., от 14:00 часа, в „Гранд Хотел София” се проведе, организираната от екипа на БИПИ, конференция „Гражданското образование: пресечна точка между държавата и гражданския сектор.

Интервю на Биляна Гяурова-Вегертседер със Силвия Великова в „Преди всички“ по Българското национално радио

„Прокурорската колегия е като едно войнишно подразделение, там всички гласуван анблок, създава се впечатлението, че няма собствена мисъл в независимите иначе прокурори и следователи, които са избрани, а по-скоро е всичко предначертано“, коментира още Гяурова.

Интервю на Теодор Славев със Силвия Великова за Българското национално радио

Трети избори за годината са рисков фактор за фрагментираното общество, смята политологът. 

Усеща се опит за подмяна на протестните искания и то от политическото представителство на хора, които бяха на улиците.

Стенограмата „Конституцията на Република България - 30 години по-късно“

На днешния ден, 13 юли, преди точно 30 години официално е обнародвана най-новата ни Конституция, която определя страната ни като парламентарна република.

В седмицата, в която ще се определи състава на новото 46-то Народно събрание, решихме да публикуваме стенограмата от „Конституцията на Република България - 30 години по-късно“.

Интервю на Биляна Гяурова-Вегертседер в Bulgaria ON AIR 

Българите масово се страхуват да сигнализират за нередности в офиса

90% смятат, че трябва да се сигнализира, но разчитат да го направи някой друг

Коментар на Биляна Гяурова-Вегертседер и Радостина Ангелова върху анализа "Подаването на сигнали за нередности и корупция в България" и изготвената по поръчка на БИПИ социологическо проучване - "Обществени нагласи към корупция на работното място".

Пресконференция на БИПИ

На 03 юни 2021 г., от 10:00 часа в БТА се проведе пресконференция, организирана от БИПИ, за представянето на анализа „Прозрачност и ефективност на публичните средства за справяне с COVID-19 в България”.

Биляна Гяурова-Вегертседер в интервю с Пролет Велкова в ефира на Дарик Радио "Кой говори"

Биляна Гяурова коментира доклада на БИПИ  "Прозрачност и ефективност на публичните средства за справяне с COVID-19 в България.

Tова са изводите от изследване на Българския институт за правни инициативи (БИПИ), посветено на порочните практики на корупция в здравеопазването в условията на пандемия.

От началото на пандемията в България има хаос в управлението и финансирането на здравната криза, който води до разпиляването на огромен ресурс за ваксини, тестове, лекарствени препарати, медицински изделия и апаратура, капитално строителство и др, показва проучването

На 14 май 2021 г. БИПИ организира професионална дискусия „Конституцията на Република България - 30  години по-късно“, която беше първото присъствено събитие на института от повече от една година насам. 

Предстои публикуването и на пълните изказвания на участниците в дискусията.

Интервю на Биляна Гяуровa-Вегертседер с  Веселина Миланова за Българското национално радио

Корупцията в здравеопазването е в едни от най-високите размери. Установихме ръст в лечението по клинични пътеки за изгаряне по време на пандемията.

„Направихме анализа като част от международен проект, подпомогнат от Държавния департамент на САЩ за това как се харчат средствата свързани с Covid в здравеопазването“, каза пред БНР Биляна Гяурова, председател на УС на Българския институт за правни инициативи във връзка с анализ на корупционните рискове при борбата с пандемията.

Интервю на Биляна Гяурова-Вегертседер в пердаването "Светът и ние" по Българската национална телевизия

Ще работи ли ефективно Европейската прокуратура и как България ще участва в нея?

Европейската прокуратура започва работата си по същество. Всеки европейски гражданин ще може да подава сигнали до институцията на собствения си език. За старта в Люксембург се събраха главният европейски прокурор Лаура Кьовеши и еврокомисарите Вера Юрова и Дидие Рейндерс.

Биляна Гяурова-Вегертседер, директор на Български институт за правни инициативи, припомни в "Светът и ние", че през 2017 година е създадена с приет тогава регламент."Основната идея на Европейската прокуратура е да се продотвратят сериозните злоупотреби и измами при използването на различните финансови инструменти на ЕС", подчерта Биляна Гяурова-Вегертседер.

Интервю на Биляна Гяурова-Вегертседер със Силвия Великова за Българското национално радио

„Поводът за нашата конференция е навършването на 30 години от приемането на най-новата българска Конституция, което е станало на 13 юли 1991 година от 7-ото Велико Народно събрание.

Но нашето изследване, което е представително за страната, сочи, че голяма част от гражданите, близо 70 на сто, смятат, че не е необходимо да бъде приемана нова Конституция. Хората по-скоро се обединяват около това да се направят промени в отделни части в настоящата Конституция, но не и приемането на изцяло нов основен закон“, съобщи Гяурова.

Снимка: Илияна Кирилова, в-к "Сега"

Когато става дума за борба с корупцията, неправителственият сектор не може да бъде възприеман като враг на държавата. Той може да допринесе със знания и идеи за създаването на работещи механизми за противодействие на корупцията. За България директна възможност за това дава Гражданският съвет към Националния съвет по антикорупционни политики, който е към правителството. БИПИ е член на този граждански съвет и участва активно с мнения и становища по проекта на нова антикорупционна стратегия. Част от тях са влизат в нея - за злоупотребата с публичен ресурс за политически и електорални цели. През ноември 2020 г. БИПИ представи първия за България подробен анализ на този вид злоупотреби - тема, която в настоящия изборен контекст е особено актуална. Не случайно и в приетата от правителството стратегия за първи път се употребява изразът "изборна корупция", допълни Гяурова.

Подписването на меморандуми за сътрудничество с представители на частния сектор както от страна на работници и служители, така и от страна на работодатели, повдигат резонния въпрос – търси ли си прокуратурата доносници или търси разобличители на лоши практики, които обаче следва да подават сигналите по ясно и точно регламентиран начин и при изчерпателно посочени ситуации. Меморандумите за сътрудничество определено не са такъв начин. От комуникационна гледна точка, към този момент прокуратурата се проваля да обясни целите и резултатите от сътрудничеството с организациите, с които е подписала меморандуми.

Вижте текста на Биляна Гяурова...

Четвъртокурсникът по право в Софийския университет ,,Св. Климент Охридски", Георги Динев приключи успешно своя стаж в БИПИ и получи сертификат. 

Ето какво казва той: След приключването на стажа ми съм на мнение, че гражданският контрол върху дейността на институциите е изключително важен  и трябва да се работи постоянно за неговото засилване.

Теодор Славев

„Това, което предизвиква вниманието, е мълчанието на партията на Слави Трифонов, защото от „Има такъв народ“ зависи дали ще има предсрочни избори, или ще се състави някаква дори и временна формация“, коментира ситуацията след изборите на 4 април политологът Теодор Славев в „Преди всички“.

Най-вероятно стартът на българските европейски делегирани прокурори може да е на полето на обществените поръчки, каза пред БНР Биляна Гяурова-Вегертседер, председател на Българския институт за правни инициативи.

Българските европейски делегирани прокурори са в „малко разкрачено положение, в един шпагат“, защото си остават прокурори и следователи по националното законодателство, а при нас прокуратурата е йерархична структура и опасността и рискът от вътрешноинституционален натиск си остава, коментира Гяурова в предаването „Преди всички“.

На онлайн церемония бяха обявени финалисите в третото издание на конкурса за есе, организиран от Български институт за правни инициативи с подкрепата на Посолството на Кралство Нидерландия в България. 

Тази годината тема бе: "Разобличаването (whistleblowing) в България - доносничество или възможност за справяне с корупцията". В аторитетното жури, класирало победителите, се включиха: проф. д.н. Живко Драганов (преподавател в ЮФ на УНСС); Сотир Цацаров (Председател на КПКОНПИ); Петя Тянкова (секретар на Националния съвет по антикорупционни политики при Министерски съвет); д-р Боряна Кацарска, (съветник в посолството на Кралство Нидерландия), Биляна Гяурова-Вегертседер  (юрист, медиатор, Директор на Български институт за правни инициативи). 

Oт текста на Биляна Гяурова-Вегертседер: 

Така стигаме до декември 2020 г., когато по бързата писта беше внесен и гласуван на първо четене в пленарна зала нов законопроект, чрез който отново се предлага въвеждане на фигурата на юберпрокурора, но с модификации. Алтер егото на главния прокурор вече ще се избира от пленума на ВСС и имайки същия мандат като него (7 г.) ще разполага с достатъчно време да работи единствено и само по предварителни проверки и разследвания срещу главния прокурор. Съобразно тълкувателното решение на КС произнасянията на юберпрокурора няма да са в нарушение на чл. 126, ал. 2 от КРБ.

Снимка: Юлия Лазарова, Дневник

Интервю на Теодор Славев за Дневник:

Главният прокурор продължава да се държи като популист и през цялата година води странна медийна политика. Липсват резултати в борбата с корупцията по високите етажи на властта, но макар и да е необходимо време за тях, обществото е уморено и обезверено, че този главен прокурор ще е независим. За съжаление той ясно се позиционира като политически играч и поведе открита война срещу президента, който е основният критик на управляващите, а от друга страна прокуратурата не видя нищо незаконно в изтеклите записи и снимки на премиера, както и в твърдяното от Васил Божков и отказа да образува разследване. Нямаме информация за пробив по знаковото за Гешев дело по сагата „КТБ“.

Този текст не е срещу социалните плащания, компенсации или помощи за хората и бизнеса, които в България липсват или са нищожни. Целта му е, да обърне внимание на антидемократичния феномен на злоупотребата с държавен ресурс за предизборни и електорални цели, който се наблюдава в България. Унижението, на което са подложени българските граждани и бизнес от обсега и размера на държавната помощ, не трябва да се допълва с това те да бъдат под въпрос спрямо това какви биха били изборните резултати. Тегленето на заеми и използването на европейските средства за справяне с кризата не трябва да стават оръжие за печелене на политическа подкрепа чрез наливането им в нереформирани и пробити обществени системи, в които нито работещите, нито ползващите ги не усещат осезаемо подобрение.

"Дискусията във Висшия съдебен съвет беше безрезултатна въпреки опитите на малцинството да я напълни със съдържание". Това каза за БНР Биляна Гяурова, директор на Българския институт за правни инициативи, във връзка с дискусията във ВСС по искането на Съюза на съдиите в България съдебните кадровици да преценят дали има основание за започване на процедура по отстраняване на главния прокурор.

Административна карта на България, Източник: Wikipedia

Текст на Биляна Гяурова-Вегертседер

Преструктурирането на съдебната карта е обявявано за приоритет в работата на ВСС поне от 6-7 години. Темата определено е чувствителна, защото е свързана с евентуално закриване на съдилища, преместване на хора и други ресурси и последващите от това финансови и инфраструктурни промени. Прокуратурата вече започна този процес и към момента вече са закрити над 30 районни прокуратури. Процес, който беше съпроводен от протести на хората от населените места, където се закриваха прокуратури и на които не станаха ясни критериите за закриване.

Биляна Гяурова-Вегертседер с коментар за атаките срещу неправителствения сектор за в-к "Капитал"

"Отговорно може да се каже, че преди присъединяването на България към ЕС български и чуждестранни неправителствени организации както от ЕС, така и извън него работеха изключително интензивно с българските правителства и парламенти на прехода и успяха да поставят голяма част от институциите в страната и съдебната ни система на една демократична основа. Тогава управлението на страната (в голяма степен) и неправителственият сектор гледаха в една посока и бяха постигнати много добри и устойчиви резултати. Присъединяването към ЕС беше върхът на тези общи усилия, след което обаче започна, по мое мнение, едно постепенно "отпускане" най-вече в институционално и управленско ниво. Това до голяма степен се дължи и на паричните потоци, които започнаха да постъпват директно към институции и управление, което доведе до занижен контрол върху тяхното харчене и оттам до злоупотреби, които достигнаха уродливи размери."

Интервю с д-р Стафан Дарнолф, старши глобален съветник „Електорални операции и администрация“ и д-р Фернанда Бурил, старши изследовател „Център за приложни изследвания и обучение“ в Международната фондация за електорални изследвания (IFES).

БИПИ е партньор за България на IFES по проекта „Ефективна борба с корупцията“, финансиран от Държавния департамент на САЩ. Проектът има два основни фокуса: 1) прозрачност на финансирането на политическите партии и 2) почтеността в съдебната система. От БИПИ се обърнахме към експертите на IFES, които имат международен поглед, с актуални за България въпроси за машинното гласуване.

Много в стила на министър-председателя - още от времето, когато беше кмет, – е сам да създава проблеми и сам да ги решава, като винаги е победителят и умиротворителят. В ситуацията на настоящия конфликт, залагането на подводни камъни и инструментите за това са различни. Най-напред е необоснованата финансова политика на правителството. План за излизане от вирусната криза няма, а пари се раздават без идея зя оценка на последствията, в някои случаи истерично. Което е необмислено и пречи изключително на инвестиционния климат. Това заяви във видео интервю за „Студио Банкеръ“ политологът Теодор Славев, част от екипа на Български институт за правни инициативи (БИПИ).

„Виждали сме много по-крайни форми на протест в България и в други държави. За мен блокадите дори изглеждат симпатично. Това не е ограничаване на правото на движение. Това е ограничаване на по-комфортно преминаване през центъра с автомобил. Не мисля, че барикадите ще бъдат вдигнати. Може обаче да има ескалация между двете страни”, е мнението на Славев.

Протестите са най-силното хапче срещу една опиянена и самозабравила се власт. Един от непосредствените и най-явни резултатите е, че протестът ясно построи барикадите – от коя страна застават в момента различни групи и хора е показателно. Той задължава тези, които утре ще влязат в парламента, да не извършат предателство чрез безпринципни коалиции, защото всички знаем, че властта е най-силният опиат. 

Директорът на БИПИ участва в предаването „Студио Хъ“ на телевизия „7/8“. Тя коментира писмото на 8 неправителствени организации, изпратено до европейските институции във връзка със заплахите за върховенството на правото, свободата на медиите и свързаните скандалите през изминалите дни. Според нея България се доближава до Полша и Унгария по отношение на върховенството на правото.

Д-р Теодор Славев беше гост в предаването „Студио Хъ“ на телевизия „7/8“.

„Много се говори за овладяна или превзета държава, но това е овладяване става и чрез регулаторите“. Той коментира безпрецедентните отворени 6 процедури за избор на колективни или еднолични органи от Народното събрание. „Ние разбираме за името на някой, назначен в регулаторите, само при скандал.“

Биляна Гяурова-Вегертседер, директор на БИПИ

"Фактът, че Боян Магдалинчев, представляващ Висшия съдебен съвет, не посмя да допусне, че ВСС или Етичната комисия към прокурорската колегия може да се сезира, вече показва проблем". Това каза пред БНР Биляна Гяурова, директор на Българския институт за правни инициативи, във връзка с декларации от адвокатски колегии за оставката на главния прокурор Иван Гешев. 

Биляна Гяурова-Вегертседер в Дарик Радио

По-голямата част от делата, които се гледат в Специализирания съд и прокуратура, са по мерки за неотклонение. Нуждата от създаването на тези институции не беше породена от обществени отношения, а по политически цели. Доколкото знам тази седмица в почивен ден ще заседава Специализирания съд, което е необяснимо, предвид че той не е толкова натоварен. За мен обяснението е, че наближават избори, сподели тя.

Биляна Гяурова-Вегертседер в предаването "Студио Хъ" на ТВ 7/8

Във връзка с неприетия жребий от министъра на правосъдието, с който БИПИ бе определен за член на Гражданския съвет към Съвета за сътрудничество и координация, Биляна Гяурова – Вегертседер участва в предаването “Студио Хъ“ на ТВ 7/8.

„Бяхме изтеглени на случаен принцип. Знаем, че министър Кирилов е радетел на случайното разпределение. Буквално няколко часа по-късно видяхме в медиите прессъобщение, в което се казва, че министърът не приема избора. Това е много странна формулировка. Какво означава, че не го приема?“, каза директорът на БИПИ.

г-жа Биляна Гяурова, директор на БИПИ, и г-н Цветан Цветков, председател на Сметната палата 

Председателят на Сметната палата Цветан Цветков и директорът на Фондация „Български институт за правни инициативи“ Биляна Стефанова Гяурова-Вегертседер в качеството си на партньор за България по проект „Ефективна борба с корупцията“, финансиран от Държавния департамент на САЩ, подписаха днес споразумение за сътрудничество за засилване на независимостта и ефективността на финансовия контрол на политическите партии, като целта е превенция на нeпозволено финансиране чрез подобряване на одитните техники и процедури.

Теодор Славев в "Студио Хъ"

„За тези от нас, които следим отблизо процесите, не е изненада, че мониторингът не отпадна. Този, който не се е произнесъл за отпадането на механизма – това е Съветът, където държавите-членки не могат да постигнат съгласие. Според мен ЕК вдигна ръце от България.“, коментира той.

Според Славев, през есента се очаква да излязат докладите по новия механизъм за демокрация, върховенство на правото и фундаментални права. Той ще е обвързан с достъпа до европейските пари.

Интервю на Силвия Великова с Биляна Гяурова в предаването „Преди всички“ на Българското национално радио

„У нас обикновено избори, важни за държавата, се провеждат, когато са намерени правилните хора, а не в срокове. Изборът на инспекторите трябва да се проведе по ново разпределение и това вероятно е затруднило политическите договорки“.

Според Гяурова трябва да се повдигне важен въпрос - дали инспекторатът, който има важни правомощия, трябва да бъде избиран от най-политическия орган на държавата.

Интервю на Силвия Великова с Биляна Гяурова в предаването „12+3“

Директорът на БИПИ коментира и още първите 100 дни от мандата на новия главен прокурор: "Публичност, публичност и пак публичност. Това са трите думи, с които могат да бъдат определени първите 100 дни от работата на главния прокурор". 

По думите на Гяурова главният прокурор се е разходил по целия спектър на социалния, икономическия, политическия и културния живот:

Същевременно недоволството сред хората расте, разликата в доходите става все по-видима и като резултат от това, агресията и насилието стават все по-сериозен проблем и обхващат всички прослойки на обществото. Най-вероятно всеки си задава въпроса – защо и какво ни докара до това незавидно състояние?

Отговорът е едновременно прост и не толкова. Простата формулировка е – липсата или за да не сме съвсем песимистични, много ниското ниво на върховенство на правото у нас.

Победителят, Станислав Запрянов, Н.Пр. Беа тен Тъшер и Биляна Гяурова-Вегертседер

На 26 февруари, 2020 г. Н. Пр. Беа тен Тъшер, посланик на Кралство Нидерландия в България, награди победителите в конкурса за студентско есе, съвместна инициатива на посолството и БИПИ за втора поредна година.

Темата тази година беше: ,,Правни ценности и етични измерения в технологичното развитие на XXI век." Вижте есетата на финалистите...

„Получаваме лош сигнал към нас и към магистратите, защото в парламента наблюдаваме тенденция на нарушаване на мандатите и на забавяне. Това е демонстрация, че трябва да се търси изпреварваща лоялност от тези институции, за да се осъществи този избор. Единственото логично обяснение е наложилата се практика да се търси някаква политическа договорка. Явно такава договорка все още не е намерена, което е лош сигнал за такъв важен орган като инспектората“. Това коментира пред БНР Биляна Гяурова, изпълнителен директор на Българския институт за правни инициативи.

БИПИ предлага 2-месечен платен стаж с гъвкаво работно време и заетост от 4 часа дневно. Стажът е подходящ за студенти по право и студенти по обществени науки, със завършен поне I курс на обучение.


Екипът на БИПИ се състои от професионалисти, които имат значителен опит в неправителствения сектор. Стажът е подходящ за развитие на аналитичните и комуникационните умения. При успешно завършване на стажа ще бъде издадена препоръка.

Интервю на Силвия Великова с Теодор Славев за предаването „12+3“ по БНР

Славев коментира в предаването "12+3" по "Хоризонт", че има основание по чл. 175, ал. 5 от Закона за съдебната власт Висшият съдебен съвет да разгледа случая и би могло да се твърди, че има основания Иван Гешев да бъде отстранен, защото има незаконни действия на прокуратурата, но точно прокуратурата пък би трябвало да каже, че тези действия са незаконни. Според него това отново отвежда казуса  до стария казус - "кой може да разследва главния прокурор".  

Български институт за правни инициативи бе определен, чрез жребий, за член на Съвета по приалгане на Актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система, съгласно Постановление на Министерски съвет №3 от 2016 г. 

На 30 ноември приключи срокът за изпращане на есета в конкурса "Правни ценности и етични измерения в технологичното развитие на XXI век." Български институт за правни инициативи благодари на всички студенти по право, които откликнаха на това предизвикателство и изпратиха своите разработки! Процесът на оценяване на есетата тепърва предстои. Разбрахме, че някои участници са имали технически трудности при изпращането на своите есета. Уважаеми участници, в случай че сте изпратили Вашето есе в указания срок (до 23:55 ч. на 30.11.2019) и не сте получили имейл за потвърждение от наша страна, моля НЕЗАБАВНО да се свържете с нас на телефон 02/980 80 84.

Източник снимка: Capital.bg

От анализ на политолога Теодор Славев: Поставянето на Иван Гешев на позицията главен прокурор и изборът на Сотир Цацаров за ръководител на КПКОНПИ много напомнят на руския модел на споделяне на властта. В България като че ли се очертава особен тип политически режим на тандемокрация. Тя не трябва да се бърка с изграждането на нова номенклатура и трудоустрояването на народните „богатства“ и „радости“ в правоприлагащите органи. Залогът е много по-голям: Цацаров да поеме Върховния касационен съд след 2022 г., а в тандем с Гешев да управлява прокуратурата –  цикълът ще е затворен.

Интервю на Биляна Гяурова-Вегертседер за в-к "Сега"

Президентът не е обвързан със срокове. Той обаче даде заявка, че ще действа спрямо правомощията предоставени му от Конституцията и че това ще бъде в „обозрим срок“. При отказа да назначи видяхме, че този обозрим срок беше около две седмици. Възможно е да се очаква подобна реакция и в момента. На теория обаче, той може да бави подписването на указа колкото иска. Случилото се в Словакия, където моделът е подобен е показателно /там президентът бави подписа си повече от 2 години и така довежда нещата до нов избор/. Трябва да е наясно обаче, че с всеки изминал ден натискът върху него ще се увеличава.  

Интервю на Силвия Великова с Теодор Славев за предаването ''Преди всички'' по Българското национално радио 

Цялостното впечатление от вчера е за провален дебат във ВСС. Това каза пред БНР Теодор Славев от Българския институт за правни инициативи относно преизбирането от ВСС на Иван Гешев за главен прокурор. 

„На моменти се стигаше до грозни изказвания, внушения, подмятания, инсинуации, които идваха от председателстващия, от министъра на правосъдието, който в случая е един церемониалмайстор на това заседание, той няма право на мнение. В изказвания той, на ръба на обидата, посочваше кой е прав, кой не е прав, дали ще дава въобще думата, което е абсолютно недопустимо“, коментира той в предаването „Преди всички“.

Джон Тунхайм 

В периода 12-16 ноември американският съдия Джон Тунхайм (John R. Tunheim) ще бъде на посещание в България по покана на Българския институт за правни инициативи. 

Той ще се срещне с представители на магистратската общност и ще изнесе лекции пред магистрати, студенти и обучаващи се в НИП. Обсъжданите теми варират от правна етика, процедурна справедливост до съвременни аспекти в криминалното право. 

През лятото на 2019 агенция за маркетингови и социологически проучвания и анализи "Глобал Метрикс", по поръчка на Български институт за правни инициативи, проведе изследване на тема: "Нагласи на магистратите към създаване на механизъм за търсене на дисциплинарна и наказателна отговорност на главния прокурор, председателя на ВКС и председателя на ВАС." Изследването обхвана 612 магистрати от цялата страна. 

Следвайте ни