Пленумът може да направи заседание, в което да разгледа решението на Конституционния съд

Новата власт срещу главния прокурор, как и защо върнахме израза "решаващи реформи в правосъдната система", разговор с д-р Теодор Славев от Българския институт за правни инициативи. Премиерът Кирил Петков предостави на прокуратурата списък с лица, за които има данни, че са участвали в престъпления. Теодор Славев смята, че това е пореден епизод от наместване на политическите пластове, и при регулиране на наследството от ГЕРБ. 

Славев каза: "Новата власт иска да разрови авгиевите обори на липса на ефективно разследване и корупция по високите етажи на властта, нещо за което хората протестираха през 2020 година. Ние имаме политическото продължение на всичко това. Аз не мога да разбера в какво качество министър-председателят беше привикван да дава показания. Има и друго, всички служби са под ръководството на Кирил Петков, както и това, че всички публикации в медиите са легитимно средство за сезиране на прокуратурата, но е несериозно, когато идва от изпълнителната власт. По повод на тази цитадела, наречена прокуратура вече имаме ясно позициониране на президент, изпълнителна власт и управляващо мнозинство в Народното събрание. Такава композиция не сме имали в последните 12 години, по отношение на действията на Иван Гешев има определено - сходност на позициите, и те са в една посока."

По повод на исканата оставка на Гешев: "Ще отнеме време за да се стигне до това, защото тече дело във ВАС. Възможно е правосъдното министерство да изчака и това развитие, но не трябва да се бърза в целия този процес. За ВСС не е необходимо министърът на правосъдието да го сезира за Гешев. При добро желание пленумът може да направи заседание, в което да разгледа решението на Конституционния съд, да го обсъди и да предприеме действия."

Цялото интервю можете да чуете ТУК

Следвайте ни