БИПИ: Разликата в заплащането между най-високото и най-ниското ниво в съдебната власт е около 2500 лева

"Разликата в заплащането между най-високото и най-ниското ниво в съдебната власт е малко повече от 2500 лева". Това коментира в интервю за предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт" Биляна Гяурова от Българския институт за правни инициативи (БИПИ):

"Всъщност през годините, още в предишния състав на Висшия съдебен съвет с европейски проект беше направен опит да се започне този разговор по какъв начин може да бъде затворена тази "ножица“, но доникъде не се стигна".

"Не може да се твърди, че една държавна система, която се издържа от данъкоплатците, е самодостатъчна и че не дължи отчетност за начина, по който изразходва своите пари, така че с пълна сила това важи и за съдебната власт", добави още Биляна Гяурова:

"Разбира се, съдебната власт по Конституция и по дефиниция е независима и всъщност най-важната гаранция за нейната независимост е нейната обезпеченост с всякакъв вид ресурси, включително и с финансов ресурс. Тематиката, с която ние се занимаваме вече повече от две години, е конкретно насочена в тази посока, а именно как и по какъв начин се формират основните и допълнителни възнаграждения на съдии, прокурори и следователи. Това го правим в рамките на нашата работа, която е свързана с борбата с корупцията и в съдебната система, защото на европейско ниво и не само достатъчното възнаграждение за магистратите, тяхното прозрачно формиране се определя като една много сериозна антикорупционна мярка."

Цялото интервю можете да чуете ТУК

---

На 24 феврурари БИПИ организира конференция на темa "Възнагражденията на магистратите - проблеми и решения", на която присъстваха магистрати от различни инстанции. Можете да гледате конференцията ТУК.

---

Последвайте ни във:

Следвайте ни