Теодор Славев, политолог и анализатор: Войната в Украйна реактивизира у нас общественото разделение "Изток-Запад"

"Реактивизира се един много стар „кливидж“ – така го наричаме ние, политолозите, или това е обществено разделение, което има политически, партийни импликации и въздействия, и то е Изток-Запад." Това каза Теодор Славев – политолог и анализатор, в интервю за предаването „Софийска трибуна“ – продукция на БСП-София, която се излъчва по Радио „Фокус“. По думите му няма как криза от такъв голям мащаб като военна инвазия да не се отрази негативно на политическата обстановка у нас.

Върна се в нашето общество определянето на хората политически през този геополитически вектор, не през идеологическия, което по принцип е проблематично, защото Изток-Запад не е съществено на ляво-дясно. Както и на Изток има ляво и дясно, така и на Запад има ляво и дясно и с техните вариации, особено ако са национални, регионални. Но това се забелязва. Ако видите в социалната мрежа какви спорове и дебати текат – тук отварям скобата, че част от тях са изключително целенасочени, те са пропагандни в отрицателния смисъл на думата. Другото отражение, което има войната непосредствено върху политическия живот в България, това е създаването на изпитания пред управляващата коалиция от различно естество, защото тя е създадена от разнородни, дори противоречащи си елементи. На трето място, тя донякъде разми позицията на правителството, защото все пак то трябва да има обща позиция, и доведе до първата оставка и персонална смяна в състава на кабинета. Говоря за бившия вече министър на отбраната Стефан Янев, който е със заявки за нов партийно-политически проект, зад който очевидно негласно стои президентът Радев. Едни интересни казуси се развиват. Ако Румен Радев застана зад „А отбора на България“, в момента очевидно той поглежда към план „Б“ за България. За съжаление, това, което се коментира като нови проекти– те са отново изпразнени от идеологическа плътност. Тук колегите политолози много се забавляват на това изказване – с десни мерки леви цели. А тук какво ще имаме – с националистически лозунг и геополитически резултати. Това също ни изглежда малко нереално. Но това са процесите, които вървят, усложняват политическата картина. Между другото, не е само в България това. Във Франция предстоят президентски избори. Кризата в Украйна ще повлияе на кампанията. Там тя е в посока по-скоро благосклонно за Макрон. Има парламентарни избори в Унгария – също ще повлияе. Избори има и в САЩ, не президентските, там са за местните власти и за Конгреса. Но очевидно влияе, и то с едни центробежни сили към още по-сложна ситуация за взимане на решения. Войната усложнява картината във всички пластове и в политическа настройка“, обясни Теодор Славев. 

Политологът коментира и поисканата оставка на министъра на отбраната по време на разгара на военен конфликт: „В случая тук се касаеше за нещо съвсем различно и то беше, че министърът на отбраната, в качеството си на министър на отбраната, а не на политически лидер, той заемаше позиции, които се различаваха с решенията на Министерски съвет, които той е взел по един или друг начин. Имам предвид факта, че за част от решенията, които касаеха и налагане на санкциите, т.е. участието на България в общосъюзното налагане на санкции, за даване на оръжие, боеприпаси, хуманитарна, военно-логистична подкрепа имаше различно гласуване. Представителите на БСП са гласували „въздържали се“ по тези въпроси. Но това е политическа и партийна позиция. Оттам насетне решението на Министерски съвет, веднъж гласувано, то става такова на правителството - това е вече държавна политика. И оттам насетне тя се спазва и от министрите, и от всички други институции. В този смисъл наистина е недопустимо, особено в такива сложни времена, да има такова съществено разноговорене от представители на кабинета и на Министерски съвет като такъв, което между другото беше фино подчертано и от президента Румен Радев, който с половин уста подкрепи Стефан Янев, с половин уста го критикува, очевидно опитвайки се да се дистанцира от новосъздаващия се партиен или някакъв вид политически проект. Но такъв е в ход, самият Стефан Янев в редица публични представяния не отрече, напротив - каза, че такова нещо се оформя“.

За мен е много притеснително да се създават политически проекти на база на геополитически ориентации, макар че имаме една такава партия в Народното събрание – това е „Възраждане“. Тя открито, открито защитава Русия, ако видите и представителите й в социалните мрежи, което е недопустимо. Няма как да си патриот, защитавайки интереса на чужда държава. България е член на съюзи. Слава богу, между другото, не се подлага под съмнение от нито една от управляващите партии членството ни и в Европейския съюз, и в НАТО, но в зависимост от динамичността на развитието на събитията в Руско-украинската война, възможно е и такива гласове да се надигнат. Макар че като гледаме социологическите изследвания, твърдо в България е проевропейско българското общество“, каза още той. 

Теодор Славев посочи, че паниката около цените на горивата и тези на олиото не е български феномен. „Понеже се опитвам да следя и чуждестранна преса – в САЩ също опашки по бензиностанциите. Там съвсем не е като в Европа, понеже САЩ имат съвсем различна структура на добивната система, въобще на енергетиката. Те не са зависими в такава степен, дори минимално от външни доставки. В Румъния – по същия начин. Неслучайно вицепремиерът Асен Василев каза, че има информация, че такива организирани акции за създаване на паника и притеснения в хората ще предстоят и за други продукти. Аз не искам да обвинявам хората, защото много грозен дебат в социалните мрежи се породи, едни едва ли не присмехулни коментари за това как хората могат да се редят с часове за опашка за олио. Ами, съвсем естествени реакции са, особено за тези с най-ниски доходи, най-уязвимите. Тук не могат да бъдат обвинявани хората. Това, което трябва правителството да направи, е да бъде много обрано в изказванията си, да използват експерти по комуникация. Наистина зависи от нас като потребители и участници в този пазар също да мислим рационално, но и страховете са съвсем естествено човешко качество. Още повече, че по-възрастните, а и не само – хората в зряла възраст, помнят в България няколко цикли, няколко периода на много дълбоки икономически сътресения, които доведоха и до хиперинфлация. За щастие, такава в рамките на нашите условия като Валутен борд е невъзможно, нито за системата на еврото, но до липса на стоки и прочие“, обясни политологът.

По думите му правителството трябва да се концентрира върху подкрепата за най-уязвимите хора, защото те ще пострадат най-сериозно от кризата. „Правителството е ограничено в тази ситуация да интервенира, защото всички тези рискове и проблеми не са породени от действия на правителството, на държавата в случая, както бяхме свикнали 12 години назад да гледаме. Те са привнесени проблеми. И с инфлацията. Инфлацията не е проблем от войната в Украйна. Тя се заостри, но тя е наслагваща се от пандемията, от тази криза и за съжаление се насложи. Това, върху което правителството трябва да се концентрира, е изключителна подкрепа за най-уязвимите хора, защото те ще пострадат най-жестоко и най-сериозно от тази криза. Няма какво да се опитваме да замаскираме нещата – ние вече живеем в нея. Вероятно е тя да се задълбочава. Тук икономисти може би са по-подходящи да кажат като прогноза, макар че виждате колко е сложна ситуацията. Украйна е износител на базови продоволствени стоки, включително за Европа, включително и за света. Разбира се, при една война това ще усложни веригите за доставки, ще ги направи невъзможни. Но разбира се, ще минем и през това. Въпросът е на най-нуждаещите се да се помогне от страна на държавата. Но и не само. Тук аз бих искал да предизвикам солидарност между нас самите, защото времената са тежки, и е крайно време в България да загърбим тоя индивидуализъм, който за съжаление беше издигнат в култ за последните години, управлявани от десни правителства, и въобще целия политически естаблишмънт концентрира върху този политически индивидуализъм“, коментира Теодор Славев.

Според него имаме изключително ниска култура на грамотност на ползване на социалните мрежи: „Те станаха опасни вече като източник на информация. Дезинформацията е абсолютна. Но то е много трудно, разберете, че дори и за хора, които са грамотни, да се ориентират в тази ситуация как да отсяват новините. Това е голям проблем, който – понеже социалните мрежи са глобални, и той е глобален. Но нашите изисквания, защото това са частни компании, трябва да са по-високи към самите собственици на компаниите и мениджмънта им“. 

Според Теодор Славев управляващото мнозинство стои стабилно, но има два възможно варианта то да бъде разклатено – отвън и отвътре. „Наистина отново ще кажа, че много е непредвидима ситуацията, но има два възможни варианта управляващото мнозинство да бъде разклатено. Едното е отвътре и другото е отвън. Като имам предвид отвътре, имам предвид съставляващите субекти на коалицията. Към този момент нито един от четирите субекта не е заинтересован от предсрочни парламентарни избори – това го твърдя убедено. Възможно е обаче да се стигне до една точка на пречупване, в която първият, който напусне коалицията, ще има някакъв политически кредит – би могло да го използва за едни избори, напускайки коалицията и взривявайки правителството, вероятно, т.е. има някаква степен на вероятност в това. Но много зависи как ще се развият социално-икономическата ситуация и войната с Украйна. Другият вариант, по който правителството може да бъде дестабилизирано, това е отвън, т.е. разбирайте социално-икономическо напрежение. Макар че има прослойки, които разбира се имат искания – имам предвид прослойки, като казвам, това са и бизнесът предимно, дори не толкова синдикати и работници, – но то не е масово и тези прослойки влизат в диалог с правителството и намират решения. А другият външен инструмент, това е чрез много силна опозиция – имам предвид изведнъж електорално да порасне. Такова нещо няма. ГЕРБ в момента са слаби, това се вижда и от поредицата избори, те са в политически упадък, електорален, в тоя смисъл. Така че моята прогноза е, че по-скоро правителството стои стабилно, с цялата уговорка, че наистина са много динамични времената, но в момента никой няма интерес от предсрочни парламентарни избори“, коментира още политологът.

Интервюто можете да прочетете ТУК.

Последвайте ни във:

Следвайте ни