Теодор Славев: Не очаквам катарзис от специализираната прокуратура и от Главния прокурор

"Екслузивна сиуация имаме от снощи. Но до момента имаме изявления само от политически партии и от депутати, без официална позиция на МВР или на прокуратурата", коментира пред БНР Теодор Славев от Българския инситут за прави инициативи във връзка с това, че след 24-то полицеско задържане на бившия премиер Бойко Борисов би следвало да има продължение в Специализираната прокуратура и съд. Съдът трябва да одобри предприетите действия по неотложност, а прокуратерата евентуално да прецени дали трябва да повдигне обвинение.

"Но това, което се чу снощи, задържането е свързано с разследване на европейската прокуратура, това коренно променя нещата. По регламент европейските делегирани прокурори те са със специален статут, различен от този по националното право, но те имат имат всички права на прокурори по националното законодателство. Ако обаче това се води от нашите национални органи, за съжаление и аз се присъединявам към мнозинството от граждани, които имат ниско доверие, че те ще тръгнат срещу тези, които им "разпъваха чадър", когато бяха управляващи", каза още Славев.

"Не очаквам катарзис от специализираната прокуратура и от Главния прокурор на този етап. За мен ще бъде изненада. Но докато се развие целият процес, то може да няма специализирана прокуратура. Все пак трябва да изчакаме някакви официални становища, каза още Теодор Славев. "Сега, притеснителното от вчера беше, че се съобщаваше, че лицата са арестувани, без те още да са арестувани. Това не е добре, може би е имало някаква лоша комуникационна акция от службите. Но нека да видим за какво се отнася този арест", допълни Славев.

Цялото интервю можете да чуете ТУК.

Последвайте ни във:

Следвайте ни