След арестите: в очакване на справедливост

В предаването „Кой говори“ с Мария Черешева, директорът на БИПИ, Биляна Гяурова-Вегертседер, коментира поредицата от събития в страната от последните няколко дни – посещението на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши, задържането на бившия премиер Бойко Борисов и посещението на министъра на отбраната на САЩ в София – Лойд Остин. Биляна Вегертседер внесе яснота в множеството възникнали правни въпросителни, засягащи координацията и комуникацията между органите на МВР и Прокуратурата.

„Много сериозно се демонстрира липсата на координация и стиковка между Изпълнителната власт и Съдебната власт. Фактите, които бяха насложени са следните – посещението на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши, посещението на министъра на отбраната на САЩ в София – Лойд Остин и всичките усилия на изпълнителната власт да покаже, че България,в тази усложенена обстановка и критиките към нея, че е петата колона на Русия в ЕС, се опитва въпреки това, с конкретни действия, да преодолее тези критики, които не са без основание.

"През последните няколко дена много неща се чуха и изговориха, но не мисля, че има достатъчно факти, изнесени в публичното пространство, за да може юридически да кажем със сигурност, че нещата са приключили. Всички тези процесуални действия представляваха един тест за прокуратурата, като идеята на тези действия, включително в хипотезата за неотложност, е да има достатъчно синхрон между правоохранителните органи и прокуратурата и след това те да бъдат продължени в едно по-сериозно разследване и събиране на доказателства. Този синхрон се пропука именно от страна на прокуратурата. От адвокат на държавата, тя се превърна в адвокат на „дълбоката държава“.

„Важно е да отбележим, че това не е арест. Има огромна разлика между арест и задържане, като задържането може да бъде направено за 24 часа, вече след това става арест. Очевидно наративът, който се разпространява в публичното пространство е, че това е поредният провал на правителството и поредното бламиране на всъщност знаковите теми, с които те спечелиха изборите, а именно реформа в съдебната система.“

Можете да изслушате цялото интервю в посочените линкове:

Първа част

Втора част

Последвайте ни във:

Следвайте ни