"Политизирай това!" с Теодор Славев

⚖️От години в България една тема е обект на политически упражнения, обещания, тежнения, оправдания - вероятно повече от всяка друга - темата за митичната "съдебна реформа". От една страна, определени политици съсредоточават цялата си амбиция и идеология около (не)случването на съдебна реформа, която твърде наивно привиждат като решение на абсолютно всички обществени проблеми. От друга страна няма никакво съмнение, че българската съдебна система не работи достатъчно добре, страда от дълбоки пороци и не успява да гарантира на българските граждани качествено, справедливо и бързо правосъдие.

➡️ Докъде достигна реформата в кабинета на "промяната", под ръководството на представител на формацията, която се възприема като флагман и почти едноличен собственик на правата за правилна, истинска и качествена съдебна реформа? Какво се промени, какво се реформира и в правилна посока ли се движим, така че в крайна сметка всеки един български гражданин да може да получи повече спокойствие и увереност, че когато му се наложи, ще има равен личен достъп до качествено правосъдие, от една страна, а от друга - публичният интерес ще бъде защитен в максимална степен от независимите институции на съдебната власт?

➡️ Защо е важно всички да искаме работеща система на правораздаване и работещо в публичен интерес държавно обвинение? Колко важни са отделните фигури и какви са най-тежките проблеми? Къде е мястото на прокуратурата? И в допълнение: губи ли лявото от често съзнателния си отказ от участие в този дебат? Съществува ли ляв дискурс към проблема с качеството на правораздаването? Къде е "малкият човек" в цялото надвикване между шумните по темата политически и икономически кръгове? Тези и други въпроси ще направим опит да анализираме и политизираме в епизод №50 на "Политизирай това!", а наш гост ще бъде Теодор Славев - политолог и старши анализатор в Българския институт за правни инициативи.

🎧 Чуйте целия разговор ТУК.

Последвайте ни във:

Следвайте ни