Биляна Гяурова: Няма прозрачност за избора на членове на ВСС от парламента

Мандатът на настоящия ВСС изтича на 3 октомври. От седмица съдебната система избира своите представители в следващия състав на кадровия орган. 11 кандидатури за ВСС трябва да дойдат от парламентарната квота. "В момента няма абсолютно никакво движение от страна на парламента, което дава основания за притеснение, че няма да бъдат спазени сроковете", коментира пред БНР Биляна Гяурова от Български институт за правни инициативи.

Г-жа Гяурова-Вегертседер отбеляза още, че "Преди 5 години, в края на май, 2017 г., тогавашният парламент вече беше приел процедурни правила за условията и реда, по които трябва да бъдат предлагани кандидатите, тяхното публично оповестяване, както и начина, по който трябва изобщо да се осъществи процедурата за избор на 11-те юристи от парламентарната квота на ВСС. Към настоящия момент, отново преди 5 години, вече беше започнато публично обсъждане на имена и на начина, по който ще се реализират номинациите. В момента ние виждаме, че няма абсолютно никакво движение от страна на парламента, което наистина дава основание за притеснение, че няма да бъдат спазени сроковете, които по закон са реализиране на избор не по-късно от два месеца преди самите номинирани да бъдат избрани в съответната ресорна комисия. Това в случая ще бъде Комисията по конституционни и правни въпроси."

Управляващата коалиция директно казаха, в лицето на председателя на комисията по конституционни и правни въпроси, че има много голяма вероятност ВСС да остане без парламентарна квота. Абсурдно е подобни думи да излизат от председателя на тази комисия.

"На практика тук това, което трябва да се търси е един сериозен политически консенсус. Ако този консенсус не може да бъде намерен на ниво самите партии, то той трябва да бъде търсен на ниво критерии и качества, които трябва да притежават кандидатите, защото нека да припомним, че управляващата коалиция стана такава с два основни слогана - реформиране на съдебната власт, публичност и прозрачност и борба с корупцията на всички нива. Това, което в момента се вижда по отношение на съдебната власт е много публичност и почти никаква прозрачност. Фактът, че няма изнесено нищо публично до момента на парламентарната квота, би могло да означава, че или се правят тайни уговорки без да се изнася някаква информация, или това е някакво лошо управление на процеса."

Представителите от управляващата коалиция, заедно с опозицията, могат да се обърнат към професионални организации и академичната общност, за да се намери политически консенсус за идеалния профил на представителите във ВСС от парламентарната квота, подчерта Биляна Гяурова. Тя уточни, че няма изискване да се изберат магистрати.

Повече по темата чуйте ТУК.

Следвайте ни