Кой говори - Ще потъне ли съдебната реформа?

Теодор Славев е гост в предаването "Кой говори с Мария Черешева", заедно с Велислав Величков. Основните теми на интервюто обхващат въпросите около предстоящия Вот на недоверие и избора на нов състав на Висшия съдебен съвет.

Д-р Славев разясни процедурата за протичане на вота на недоверие, която се състои в провеждането на дебати в рамките от 3 до 7 дни след внасянето на вота и в последствие гласуването не по-рано от 24 часа след провеждането на дебатите.

"Следващата седмица може да имаме вече дебати и гласуване по вота на недоверие, който ИТН, според техните заявки, ще подкрепи. Възраждане от ден първи се обявяват срещу правителството, а вносителите, също би трябвало да го подкрепят."

Твърденията на анализаторите, че разклащането на коалицията ще доведе до проблеми в  придвижването на съдебната реформа в някаква фаза, могат да стигнат и по-далеч. Това го казват и самите управляващи, в момента това се прави именно за да не минат тези реформи - не става въпрос само за антикорупционната комисия и законодателството, но и избора на нов Висш съдебен съвет.

Повдигна се и темата за случая ГКПП Капитан Андреево, който се нарежда по натовареност на второ място в ЕС и на трето място в света.

Д-р Славев отбеляза, че до края на годината две ключови неща, заложени в Плана за възстановяване, е необходимо да бъдат приети като закони. В противен случай България няма да получи заложените в плана средства. Тези две неща са  Антикорупционната комисия и промени, които да дадат възможност за обективно разследване на Главния прокурор.

Изслушайте цялото интервю ТУК.

Следвайте ни