Кой говори - руска рулетка за управлението на България

В деня, в който САЩ празнува националния си празник, в България все още отекват реакциите от изгонването на 70-е руски дипломатически служители и техните семейства, които напуснаха България в неделя.  Както повечето теми у нас, и тази предизвика доста полярни реакции. Как се стигна до това безпрецедентно за България решение, до какво ще доведе и как се вписва в обърканата политическа обстановка в страната коментираха в "Кой говори?" по Дарик радио журналистът Петър Карабоев и политологът Теодор Славев.

Според д-р Славев начинът, по който се реализира експулсацията на 70-те служители и дипломати от Руското посолство, трябва да се разглежда в контекста на политическата ситуация, “тъй като ние сме в предизборна кампания.” Заедно с това, обясненията на хората, които е трябвало да вземат това решение, си прехвърлиха топката. Оказва се, че официално нотата за експулсиране е връчена от заместник-външния министър, а президентът Радев Радев твърди, че не е получават доклади от разузнавателните относно случая”.

Относно международните и вътрешните реакции, е важно да се отбележи, че нито една приемаща държава не е нужно да обосновава обявяването на “Persona non grata”. “Няма служба в целия свят, която да публикува разследванията си. Решението, разбира се, има и политическа част, в начина по който се случи. Позицията на Русия относно закриването на мисията е “Сами си го направиха българите”.  Теодор Славев уточнява, че дори и руското представителство изцяло да излезе от страната, това няма да се торази по никакъв начин на България. 

Относно международната ситуация:

Ситуацията в политически и икономически план се изостря както на ниво ЕС, така и на ниво НАТО. Никой няма да чака България да заявява двусмислени позиции. Заедно с това, разделението в обществото позволява чуждата намеса, чрез дипломатически способи, а другият е чрез корупция по високите етажи на властта. 

Относно настоящата политическа обстановка:

Теодор Славев обяснява, че ново правителство може да бъде избрано по закон с 63 гласа. Дори обаче да има игра с кворуми, подобно правителство ще бъде крайно неустойчиво. От 2020 г., България се намира в политическа криза, което постепенно води до зараждане на идеята, че представителната демокрация трябва да се замени с по-авторитарен вид управление. Подобно говорене не е съвсем без основание, тъй като партиите не успяват да се справят с коалиционното управление и принципа на компромисност и съгласуване между тях. 

Д-р Славев коментира и президентската институция. Според него Конституцията разглежда Президентна като медиатор, но Румен Радев не влиза в тази роля. В момента се наблюдава обратното, тъй като откакто правителството започна да сменя служителите в ключови институции, започнаха и критиките от Президентството. Теодор Славев коментира и факта, че според някои юристи Президентът е нарушил процедурата, тъй като не всички партии са преминали през консултациите, а и самите консултации са се провели в прекалено кратък срок.

Цялото интервю можете да гледате тук

Следвайте ни