Теодор Славев: Прокуратурата участва неадекватно в политиката у нас

С консултации или без вървим към изборите тази есен. За пореден път ще преподредим партийните кресла в парламента.  Отново на дневен ред се появиха снимките на политиците, петорната експертиза за автентичност, прокурорската защита, спецсъда и закриването му, говорим в програма "Точно днес" с политолога д-р Теодор Славев от Българския институт за прави инициативи.

"Кабинетът Петков беше свален с официалното изтегляне на ИТН, заради отношенията със Северна Македония. Реалната причина бе случилото се с ГКПП Капитан Андреево, както и парите за пътища и строителни дейности. Антикорупционни процеси са в основата на свалянето на кабинета.

Интереси на икономически кръгове, които са вкоренени в политическата система, и които бяха пресечени - те реагираха и активизираха своите представители в парламента - ИТН. Те пък се взривяват вътрешно като партия и парламентарна група, има оттегляне на членска маса и структури по места, при ИТН има и електорален спад на доверие", каза Теодор Славев.

За съдебната реформа и избягването на промените:  "Питам, защо този парламент не започна в самото начало ударно с реформи в съдебната власт, реформи в антикорупцинното законодателство, при положение, че две от партии в управляващата коалиция, това им беше флагман темата - борбата с корупцията. Всяко едно управление, първите шест месеца има най-голям картбланш за по-радикални промени. Извън закриването на спецпрокуратурата и спецсъда, едва накрая, когато мнозинството се разпадна започнаха да се проявяват проекти. Всички тези реформи са свързани с Плана за възстановяване и развитие, където не са приети всички закони. Те трябва да започнат да влизат в сила от началото на следващата година. 

За снимките и експертизите: Пет отделни експертизи са били направени, като в една от тях се твърди, че снимките са били манипулирани, но не и фалшифицирани. Европейският парламент чрез един евродепутат се явява като пощенска кутия на българската прокуратура. При условие, че Иван Гешев сезира Конституционния съд, дали НС има право на период от време и да се дебатира наказателната политика. Изведнъж Гешев проявява прокурорска проактивност, и изпраща само на един депутат от ЕНП - данни и факти за доказателства от досъдебно производство. Ние не знаем какво стана с това разследване. Полезен ход би бил, ние като общество да разберем какво става с разследванията за корупцията по високите етажи на властта. Дали това обаче ще стане, едва ли, защото прокуратурата  е казала, че няма да коментира служебна кореспонденция. 

"Защо сега се активизира прокуратурата - защото идват избори, това е поредно доказателство, че прокуратурата е политически агент, политически субект, тя участва в политическия процес с неадекватни действия", каза Славев. 

Цялото интервю можете да чуете тук

Следвайте ни