Биляна Гяурова-Вегертседер: Когато печелиш избори с теми като борбата с корупцията и съдебна реформа, трябва да си готов да реализираш важните законопроекти много бързо.

В ефира на БНР Благоевград, Биляна Гяурова-Вегертседер коментира последните промени в проектозакона за антикорупцията.

"Когато печелиш избори с две водещи теми като борбата с корупцията по високите етажи на властта и вечно продължаващата съдебна реформа, трябва да си готов да реализираш важните законопроекти много бързо. Ние не видяхме тази бързина, а едно много сериозно забавяне, което доведе управляващата коалиция до задънена улица."

По отношение на множеството кризи, пред които се изправи управляващата коалиция: "В крайна сметка, когато се управлява една държава, трябва да си наясно, че управляваш едновременно всички сектори на тази държава. Ако ние създадем механизми на законодателно и управленско ниво за ефективно справяне с корупцията и имаме независими съдебна власт, това ще доведе до справяне и с другите кризи".

Според г-жа Вегертседер, настоящите събития около антикорупционния закон прекалено много напомнят за процесите през 2017 г., когато 4 институции се обединиха, за да се създаде мастодонсткия орган на КПКОНПИ, което не произведе ефективни промени в борбата с корупцията. Тя отбеляза още, че настоящият законопроект повтаря почти напълно настоящия закон. Предвижда се институцията да бъде отново колективен орган, а мандатът на нейния ръководител да бъде със срок от 6 години и има възможност дори за повтаряне на мандата.

В момента виждаме едно напълно механично разчленяване на тази институция.

Основният проблем в този законопроект се състои в липсата на изготвянето на какъвто и да е анализ. От БИПИ сме публикували 6 становища, чрез които призоваваме да се направи един много сериозен анализ на работата на четирите институции, съставящи КПКОНПИ, но това и така не се реализира.

Можете да слушате цялото интервю в тук

Следвайте ни


  • Начало
    • Новини и медийно присъствие
      • Биляна Гяурова-Вегертседер: Когато печелиш избори с теми като борбата с корупцията и съдебна реформа, трябва да си готов да реализираш важните законопроекти много бързо.