Теодор Славев: Опасно е президентът да критикува всички партии

Опасно ли е левите избиратели да бъдат разделяни между президента и БСП?

"Избирателите на Румен Радев надхвърлят електоралния корпус, който стои зад БСП, включително и в успешните години на БСП, когато тя успяваше да си осигури подкрепата на близо милион избиратели. От една страна това е поради спецификите на президентския вот като мажоритарен, но е интересна играта и опита на Румен Радев да лидира някакви процеси в лявото, защото преди той да бъде избран за президент, аз не си спомням да е имал кариера на социалист. Включително като президент не виждам изконно леви тези и инициативи, които президентската администрация да е инициирала", заяви политологът Теодор Славев в студиото на "Денят ON AIR".

Според него има една критика и атака към абсолютно всички политически партии от страна на президента, което е опасно. Той смята, че президентството служи като бушон в нашата конституционна система, вместо в момент на политическа криза да успокои средата, да въведе някаква нормалност, естествен ход на процесите. Не е приемливо и допустимо да се намесва във вътрешнопартийните дела.

"Опитът за внушаване на някакви идеи и характеристики на полупрезидентски режими, на управление без партии, това е антидемократичен сценарий."

За държава като България това не е в нашата политическа традиция. Ние трябва да предприемаме действия за укрепване на демокрацията, да консолидираме, да направим институциите по-работещи. Тази критика, която идва от президентството към почти всички играчи на политическия терен, води до намаляване на доверието към партиите и оттам на парламента. Може би на Румен Радев много му харесва да управлява със служебни кабинети, но това не е естественият демократичен процес", твърди гостът пред Bulgaria ON AIR.

На въпроса дали това е кабинет "антининова", Славев отвърна, че БСП не е лидерска партия и няма някакъв реваншизъм към БСП. За него е съвсем очевидно изключително високото напрежение между Нинова и Радев. "Досега сме нямали ситуация, в която президент да управлява близо 2 години чрез служебни кабинети и според мен трябва да си научим уроците от това и да бъдем предпазливи", смята той. Гостът коментира и слуховете, че президентът не лобира за една или друга партия, като каза, че може би си е научил урока, че инспирирайки и поддържайки определена политическа партия, в един момент това може да се обърне като бумеранг срещу него. "Служебните кабинети по принцип трябва най-важно и основно да осигурят избирателен процес, който да е прозрачен, равнопоставен, честен – нищо не чуваме за това как ще организират избори", твърди политологът.

Гледайте целия разговор тук.

Следвайте ни