Биляна Гяурова-Вегертседер коментира решението на Конституционния съд пред Euronews Bulgaria

Конституционният съд не трябва да поема отговорност за бездействията на 47-я парламент. Това коментира в ефира на Euronews Bulgaria Биляна Вегертседер от Българският институт за правни инициативи (БИПИ) относно решението на съдиите мандатът на Инспектората към ВСС да бъде удължен до ново гласуване от следващия редовен парламент.

„Безхаберието на парламента не трябва да бъде оправдавано през такава сериозна институция каквото е КС. Той олекна с това решение, още повече че през 2010 г. има решение точно в обратната посока, което казва, че институциите трябва да положат всички усилия да съхранят мандатността, което е основен механизъм в една демократична държава“, подчерта Вегертседер.

„Има два аспекта на решението – единият е правен, а другият политически“, посочи правният експерт. Според нея с решението на магистратите се избягва евентуалната конституционна криза, в която можем да изпаднем с изтичането на мандата на ВСС на 3 октомври. 

На 3 октомври ние няма да имаме работещ парламент, а всъщност знаем, че парламентарната квота трябва да бъде избрана с квалифицирано мнозинство от 2/3. Това са 11 човека, които парламента трябва да избере.

Има и политически аспект на това решение, което Вегертседер смята за проблематично.  „Легитимирайки някак си вечните мандати, Конституционният съд дава една индулгенция на парламента и му казва – ти можеш да мързелуваш, грубо казано, докато вие евентуално се сетите или успеете да формирате квалифицирано мнозинство да изберете главен инспектор и 11 души за новия висш съдебен съвет“, заяви Вегертседер. „На практика в момента излиза, че нямаме срокове, което противоречи въобще на идеята за мандатност“, посочи правният експерт.

Според Вегертседер проблем в случая има с имиджа на този състав на ВСС. Ние от много дълго време наблюдаваме как се избират лидерите в тази система и не само. И наистина може да се каже, че има една съдебна номенклатура, чиято еманация е във ВСС. И с всеки следващ мандат на ВСС някак си положението се влошава. По думите на Вегертседер идеята на ВСС е да се занимава най-вече с кадруването в съдебната система, но през годините той обраснал със страшно много несвойствени за него правомощия през промени в конституцията.

„Какво разбират, извинявам се, съдии, прокурори и следователи от обслужването на сградите на съдебната система. Това беше вменено в правомощията на ВСС. Отдалечаването им от ежедневните проблеми на съдии, прокурори и следователи води до този антагонизъм между тях и в момента самата магистратска гилдия има много ниско доверие в работата на ВСС“, подчерта правният експерт. Според Вегертседер парламентарната квота във ВСС може да бъде намалена или да бъде въведено изискване избираните от Народното събрание членове на ВСС да не бъдат магистрати, а да има повече представители на академичната общност и адвокатурата, за да не се капсулира

Вегертседер очаква решението за мандата на Инспектората да бъде приложено по аналогия и за мандата на ВСС.

Целия разговор можете да чуете ТУК.

Следвайте ни