Д-р Магнус Оман: Невъзможността да се формира правителство е риск в демократичните общества

Български институт за правни инициативи е партньор за България по международния проект „Ефективна борба срещу корупцията“ (“Effective Combat Against Corruption. Supporting Stakeholders in Implementing Anti-Corruption Standards”). Проектът се осъществява от Международната фондация за електорални системи (International Foundation for Electoral Systems/ IFES) и Института в Прага за Централна и Източна Европа (Prague CEELI Institute). Проектът е с финансиране от Държавния департамент на САЩ (DoJ/ INL) и освен в България се изпълнява още в Румъния и Черна гора.

Член на екипа на проекта е д-р Магнус Оман /Magnus Ohman/, който е директор на регионалния офис на IFES (най-голямата международна организация в света, занимаваща се с избори и избирателни системи) в Прага и е старши съветник по партийно финансиране. Занимава се с темата от 1990 г. Притежава докторска степен от университета в Упсала, Швеция. Има множество публикации по темата за финансирането на политическите партии.

Невъзможността да се формира правителство е риск в демократичните общества. Но дори и с този риск демократичните системи са за предпочитане в много по-висока степен от автократичните системи, които може и да са стабилни в краткосрочен план, но в които хората нямат глас за това как да се управлява страната. Това каза в интервю за БТА д-р Магнус Оман - старши съветник по политически финанси в Международната фондация за избирателни системи (IFES). Той има опит в подкрепа на инициативи за политическо финансиране в повече от 45 страни, в т.ч. Афганистан, Албания, Армения, Бангладеш, Босна и Херцеговина, Черна гора, Румъния, Сърбия, Швеция, Украйна, Съединените щати и др. В момента той е и директор на Регионалния европейски офис на IFES. 

Магнус Оман е на посещение в България по покана на Български институт за правни инициативи във връзка с осъществяване на международния проект "Ефективна борба с корупцията"

Политическата стабилност е съществена за по-нататъшната интеграция в Европейския съюз. Важно е България да има ефективно и демократично правителство, така че тази интеграция да продължи без да спира. Една от забележките към България е корупцията, борбата с нея и промяната на законодателството в тази посока, посочи още Оман. Според него ако България не успее да отговори на очакванията за борба с корупцията, може да подкопае по-нататъшната си интеграция в Европейското семейство. А това ще навреди сериозно на българите за дълъг период от време - не само от гледна точка на демократичното развитие, но и за икономическия прогрес. 

България се намира в сложна политическа ситуация. В подобна криза бяха и други държави в Европа. Може ли да се прави аналогия?

- Има много европейски държави, които са изправени пред трудна политическа ситуация. Повечето от тях бяха дори в по-тежка ситуация в близкото минало. Невъзможността да се формира правителство е риск в демократичните общества, но дори и с този риск демократичните системи са за предпочитане в много по-висока степен от автократичните системи, които може и да са стабилни в краткосрочен план, но в които хората нямат глас за това как да се управлява страната.

Важен фактор е дали има наличие на силна и независима държавна администрация, чрез която много от държавните функции могат да продължат да се изпълняват, докато се постигне съгласие за правителство. Ако това не съществува, въздействието от политическата криза може да бъде жестоко и продължително.

За България сега са важни членството в Шенген и приемането в Еврозоната. Политическата криза може ли да бъде причина за стопиране на тези процеси?

- Естествено, политическата стабилност е съществена за по-нататъшната интеграция в Европейския съюз. Важно е България да има ефективно и демократично правителство, така че тази интеграция да продължи без да спира. Една от забележките към България е корупцията, борбата с нея и промяната на законодателството в тази посока.

Колко важно е това?

- Борбата с корупцията става още по-важна както по отношение на по-нататъшната интеграция в Европейското семейство, така и за демократичното и икономическото развитие на България. Ясно е, че за Европейския съюз борбата с корупцията е от водещо значение и може да става дори още по-важна в бъдеще. Важни за хората в България са както промените в закона, така и практическото проявление на стремежа за борба с корупцията.

Ако България не отговори на очакванията?

- Неуспех от страна на България да отговори на очакванията за борба с корупцията може да подкопае по-нататъшната интеграция на страната в Европейското семейство. Той също ще навреди сериозно на българите за дълъг период от време - не само от гледна точка на демократичното развитие, но и за икономическия прогрес. Например, ако държавните ресурси се използват в полза на една политическа партия или кандидат, това означава, че хората успешно са подкупени със собствените им пари. Бъдещите поколения на България разчитат на сегашните лидери да предприемат стъпки, за да отърват страната от корупционни практики.

Да се върнем на темата за изборите. В част от избирателите финансирането на предизборна кампания поражда въпроси. Кое е най-често срещаното нарушение в тази посока?

- Съществуват много различни видове нарушения на финансирането на политически кампании. Сред най-разпространените в Европа е злоупотребата с държавни ресурси в полза на определени партии или кандидати, купуването на гласове и неправомерното въздействие на състоятелни хора и чужди интереси. Последните са особено притеснителни в момента заради текущата политическа ситуация в Европа като цяло. Тези нарушения могат да бъдат преборени само ако политическа воля е налице, а тази воля сред лидерските кръгове може да се формира и развие чрез натиск отдолу.

Тези процеси дали променят доверието в избирателите?

- Нарушенията с финансирането на политически и изборни процеси може сериозно да повлияе върху доверието на избирателите. То може силно да подкопае доверието в политическите процеси за дълъг период от време, водейки до изборна апатия и до повишена възприемчивост на избирателите към корупционни практики като купуването на гласове и злоупотребата с държавни ресурси. Има и риск корупционното използване на пари в изборни кампании да създаде нереалистични очаквания към избирателите.

Това е илюзията, че купуването на гласове и злоупотребата с държавен ресурс може да донесе краткосрочни придобивки за сметка на дългосрочно подобрение на демократичното управление и икономическото развитие.

Какви да бъдат санкциите за тези престъпления?

- Има нужда от широк обхват от санкции, които да се прилагат при различни нарушения на процесите. По-важно от съществуващите на хартия санкции е да има функциониращ процес за ефективно засичане на нарушения, разследване и налагане на санкции на практика. Ако политическите играчи имат очаквания, че няма да има последствия за тях, ако нарушават правилата, то системата ще започне да се основава изцяло на безнаказаност, подкопавайки българската демокрация. При тежки случаи, когато политическите играчи съзнателно са нарушили правилата за финансиране на предизборни кампании, и особено, когато тези нарушения са повтарящи се или пък е имало опити за прикриването им, то е оправдано да се забрани на тези политически актьори да участват в политическия процес.

Можете да прочетете текста и в сайта на БТА тук

Следвайте ни