Теодор Славев: Главният прокурор и представители на ГЕРБ не говорят вече за съдебна, а за правна реформа

Проведена беше дискусия върху върховенството на закона и кръга от проблеми и решения, заложени от германския канцлер Олаф Шолц в речта му „Европа е нашето бъдеще“. Организатор е  фондация „Фридрих Еберт“,

Институциите на ЕС в един момент осъзнаха, че самият процес на формално присъединяване на държавите от Източна Европа не означава, че проблемите с върховенството на закона са решени. Това обясни пред БНР политологът Теодор Славев, който е участник в дискусията. „Унгария и Полша се даваха като пример за проблеми“. Защитният механизъм за върховенство на правото касае само парите, които идват от Брюксел, обясни той.

"Заради заплахата да се спрат еврофондовете на Унгария, ЕК предложи пакет от реформи. Те са същите, които от години предлага и за България – да има антикорупционен орган и да се повиши независимостта на съдебната власт"

Спазването на законите и разбиранията на ЕС за правова държава излиза на предна линия, имайки предвид контекста на войната, защото демократичните общества са уязвими, поясни Славев. България е на челните места в класацията по неспазване на решенията на Съда по правата на човека, отчете той. Въпреки усложнената обстановка в Европа, текат някакви реформи, каза Теодор Славев.

"Чакаме становище на Венецианската комисия по механизма за разследване на главния прокурор. Ние, като граждани, трябва да продължаваме да искаме да има реакция на проблемите. Не трябва да спира гражданският натиск. Главният прокурор и някои представители на ГЕРБ не говорят вече за съдебна, а за правна реформа. За мен това е изместване на фокуса. Необходимо е да се постигне и нулева толерантност към корупцията, защото тя е станала ендемична. За целта обаче трябва да има редовно правителство, служебно трудно може да проведе ефективни реформи".

Когато има политическа криза, организираната престъпност усеща, че може да маневрира по-лесно, заяви той. В условията за усвояване на средствата по Плана за възстановяване и развитие са заложени мерки, които касаят реформа в съдебната власт, в институциите за борба с корупцията, и в обществените поръчки, напомни политологът. "Има риск тези пари да се загубят, ако не се проведат реформи".

Цялото интервю на Силвия Великова с Теодор Славев може да чуете в сайта на БНР ТУК

Следвайте ни