Теодор Славев по Дарик: Смесеното гласуване е най-лошият сценарий

“Мнозинството, което се оформи за връщане на хартиената бюлетина, е сигнал, че голяма част от партиите се готвят за избори. Връщането на хартиената бюлетина е връщане назад на практика в изборния процес, защото през последните години сме свидетели как от избори на избори се променя изборната технология. Предимството на машинното гласуване беше, че то ограничи до минимум брой на невалидните бюлетини и даде възможност да бъдат прекратени практиките на манипулиран вот. Това е една от причините да се гласува за връщането на хартиените бюлетини.” Това заяви в предаването “Кой говори” по Дарик радио политологът Милен Любенов.

“При БСП и ДПС има едно разбиране, че някакъв процент от хората не отиват да гласуват поради страх от машината. Винаги, когато се пипа Изборният кодекс от партиите с идеята да спечелят, това се обръща срещу тях. Най-лошото, което може да е случи, е система с два типа гласуване - хартиено и машинно. Защото това предполага два типа организация на изборния процес, предполага изключително капацитетна изборна администрация и централен орган за провеждане на изборите, който да отговаря на изискванията за две системи на гласуване, който орган ние нямаме”, каза политологът Тодор Славев.

Най-важното нещо при изборите е доверието. Да знаем, че гласът ти е отчетен правилно. Политическите партии обаче правят всичко възможно да задълбочат тази спирала на ниско доверие. Това гласуване не беше изненада.

"Още на предизборната кампания тези партии заявиха, че ще подкрепят смесен тип гласуване”, добави той.

“Партиите, които подкрепиха изпращането на оръжие за Украйна, го бяха заявили още по време на кампанията, така че изненади нямаше. БСП в предишния парламент бе основното препятствие. Какво оръжие ще изпрати страната, зависи от служебното правителство. Най-важното при това гласуване е, че най-накрая Народното събрание предприема такава стъпка, защото много месеци минаха от началото на войната и България остана една от малкото държави, наред с Унгария, която не изпрати военна помощ на Украйна”, отбеляза Любенов.

“Важно е ясно да кажем коя е страната агресор и коя е страната жертва, а на жертвите се помага. При гласуването интересна беше рокадата на Стефан Янев. Той се опитва да направи крачка към някои партии с това си решение”, каза Славев.

Целия разговор можете да чуете тук

Следвайте ни