Как ще се отразят на Европа междинните избори в САЩ

Американците избират наново целия състав на Конгреса и преизбират ⅓ от членовете на Сената. В Конгреса очаквано спечелиха Републиканците, но кой печели в Сената ще стане ясно през декември, след провеждането на балотаж в щата Джорджия, заради почти изравнения резултат между представителя на Демократите, Рафаел Уарнок, и републиканецът Хършъл Уолкър.

Самата Конституция на САЩ е предвидила много сигурен баланс между институциите и огромни катаклизми и сътресения, извън определени форсмажорни обстоятелства, не могат да се получат, особено по отношения на външаната политика.

В събота, д-р Теодор Славев коментира обстановката около междинните избори в САЩ и как те ще окажат влияниe върху оставащите 2 години от мандата на настоящия президент Джо Байдън, в предаването “Говори сега” по БНТ. Според д-р Славев, предвижданата по време на кампанията червена вълна не се случи и демократичната партия успя да стооират щетите, от гледна точка на това, че това са междинни избори и те са своеобразна оценка за управлението на президента Байдън. Самата Конституция на САЩ е предвидила много сигурен баланс между институциите и огромни катаклизми и сътресения, извън определени форсмажорни обстоятелства, не могат да се получат, особено по отношениe на външаната политика.

Д-р Славев посочи още, че Горната камара (Сенатът) има много важни правомощия по ключови назначения, като посланици и апелативни федерални съдии и е много важно демократите да успеят да задържат там мнозинството си, за да се прокарат назначенията на Белия дом при Байдън. Между другото, консервативните медии в САЩ, включително представители на републиканците като Майк Помпео вече започнаха атака срещу Тръмп. Това показва едно преосмисляне на ерата Тръмп в Републиканската партия, което въпреки това си остава най-популярният политик в нея. 

Това, което може да се случи, след междинните избори, е САЩ да поискат от Европа да има по-голямо участие във финансирането за възстановяването на Украйна.

На въпроса до каква степен събитията на политическата сцена в САЩ ще повлияят на събитията в Европа, особено по отношение на инфлацията, д-р Славев отбеляза, че в момента евро-атлантическото единство е на една от най-силните си стойности през последните години, най-вече заради войната в Украйна. Това, което може да се случи, след междинните избори, е САЩ да поискат от Европа да има по-голямо участие във финансирането за възстановяването на Украйна. Няма как да не се отбележи, че в деня преди изборите, двама американски сенатори, един от демократичната партия и друг от републиканската, посетиха Украйна, което е много силен знак за ангажимента на двете партии към конфликта. Що се отнася до инфлацията, тя е изключително динамична. В Съединените щати тя отбеляза рязък спад, а в последните 24 часа стойността на еврото се покачи. 

Целия разговор можете да гледате тук

Следвайте ни