Д-р Теодор Славев в "Денят ON AIR" по Bulgaria On Air

Шенген е политически съюз, основан на доверие и е необходимо да разгледаме какви са проблемите при нас.

В участието си в предаването Денят ON AIR по Bulgaria On Air, д-р Славев посочи, че Европейската комисия дава ясни сигнали на Съвета, че България и Румъния са готови да бъдат приети в Шенген, защото през 2021 г. ЕК приема стратегия за разширяване на Шенген, което се Това се случва след мигрантската криза през 2015 г. и след Ковид. Заради проблемите на България с Върховенството на правото, корупцията и липсата на доверие, че в страната се води ефективно разследване, се рискува приемането на страната в Шенген да се отложи още по-далеч във времето. 

Друг проблем е и неправилното разпределение на средства за границите ни. В момента се отделят повече ресурси на границите с Гърция и Румъния, вместо да бъдат насочени на много по-проблемните места.

Д-р Славев отбеляза още и че освен вътрешните проблеми в страната, няма как да не се отбележи и политическият фактор, който възпрепятства пътят на България към Шенген. В Австрия, Швеция и Нидерландия управляват консервативни политически сили с антимигрантска риторика. На въпроса защо не успяваме да си отстояваме интересите, д-р Славев отговори, че въпреки че сме член вече 15 години на ЕС, дипломацията ни става все по-неефективна. Към това се добавя и невъзможността да се обяснят европейските теми, което води до спад в гражданската подкрепа за влизането в Шенген, дори и в еврозоната.

Можете да гледате целия разговор ТУК

Следвайте ни