Биляна Гяурова-Вегертседер: Неприемането на важен антикорпуционен закон дава лош сигнал

Срещу нас има образувана наказателна процедура заради забавяне на транспониране на евродиректива относно защитата на лицата, които подават сигнали за нарушения на правото на Съюза. При нас това трябва да се случи това със самостоятелен закон. Имаме анемична защита за хората, които подават сигнали, разхвърляна в различни закони, затова се налага самостоятелен закон". Това поясни пред БНР Биляна Гяурова от Български институт за правни инициативи във връзка с новината от миналата седмица, когато парламентът отхвърли на първо четене два законопроекта за нов закон за защита на подателите на сигнали за нарушение.

Двата проекта бяха на Министерски съвет и на "Демократична България". От "Прозрачност без граници" призоваха премиерът да върне закона отново в Народното събрание, тъй като имало правна възможност за това.

"Общото в двата законопроекта е, че уреждат стройна система, с която хората на работното си място могат да подават сигнал и да бъдат защитени, и да им бъде оказана закрила, включително на близките им. В никой от сега действащите закони у нас не се дава възможност да се разглеждат анонимни сигнали, докато в двата законопроекта това вече не е така". 

Според нея реакцията на депутатите е изненадваща и определи аргументите им като лишени от смисъл. 

"Тези два законопроекта бяха едни от най-силните като антокорупционна мярка. Бяха залегнали в Плана за възстановяване дори... В правилника има възможност законопроектите да се върнат за прегласуване, тъй като касаят общностно право. Затова препоръчвам на депутатите да помислят сериозно, защото неприемането на такъв важен антикорпуционен закон дава лош сигнал". 

Можете да прочетете разговора в сайта на БНР

Последвайте ни

Следвайте ни