Биляна Гяурова-Вегертседер: България винаги остава в задния двор на ЕС, не може да ни се има доверие

Има ли коалиция на нежелаещите съдебна реформа? По този въпрос говори Биляна Гяурова-Вегертседер, директор на Български институт за правни инициативи, в предаването "Кой говори" по Дарик радио. Темата за съдебната реформа е сложна и миналата седмица беше гласувано предложение на партия "Възраждане" за създаване на механизъм за контрол на главния прокурор.

"Бяха обединени два законопроекта, които логически взаимно се изключват. По съществото си това предполежение не е лишено от смисъл, ако Националната следствена служба беше наистина независима, както беше преди 2006 година. През 2006 година бе направена последната промяна в Конституцията, която беше свързана със следствието и то премина с промени в Конституцията под шапката на прокуратурата, а самият директор на Националната следствена служба стана един от заместниците на главния прокурор", припомни Гяурова.

"Предложението на Министерския съвет, което бе разработено в Министерството на правосъдието предвижда фигурата на този, който разследва прокурора. Това гарантира независимостта на лицето, което ще бъде "ад хок прокурор", заяви тя.

"Този парламент имаше такава практика - да обединява по няколко законопроекта, които са на една и съща тема - като законопроекта за защита на лицата, които подават сигнали. Говореше се в публичното пространство, че това са доносници. Не, това не са доносници, а разобличители. Хора със съвест. Това не е някаква наша хрумка, а една директива, която България трябваше да транспонира в своето законодателство", категорична е Гяурова. "Всички вече са в предизбона кампания и за да не им се скърши хатъра на "Възраждане", в пленарната зала с голямо мнозинство се взе такова решение и се гласува. От поведението на депутатите в пленарната зала се вижда, че става въпрос за политическа мотивация", заяви тя.

"Ако не си управлявал достатъчно почтено, а в защита на частния си интерес, естествено че тогава ще имаш страх от реална автономна прокуратура"

"Прокуратурата и главният прокурор по начина, по който са структурирани, са мното централизирани - като една военна структура. Политическата цена за ГЕРБ би била това да се обърне срещу тях и ние сме го чували от различни техни представители. За останалите политически партии, които не са били толкова време във властта, тяхната цена е свързана с провеждането на изборите, с добрата продажба на тази идея, която да им гарантира повече избиратели. Обществената цена е намаляването на доверието в нашата държава като партньор на по-високо равнище. България винаги остава в задния двор на ЕС. Ако не искаме да сме в периферията на ЕС, трябва да можем да покажем, че на нас може да се има доверие. Не само Шенген, но е и ЕС е впърос на доверие. Ние сами показваме, че не може да ни се има доверие. Начинът, по който ние реализираме съдебната реформа, показва нашето отношение към всички реформи. Всеки един от хората, които вземат решенията, имат интерес от истински независим съд и от автономна прокуратура", отбеляза Биляна Гяурова. 

"Ако не си управлявал достатъчно почтено, а в защита на частния си интерес, естествено че тогава ще имаш страх от реална автономна прокуратура", добави тя. "Прокуратурата действа като Министерството на истината в ситуации като NEXO.Тя хвърля нещо в публичното пространство, заявявайки че това е истината. Впоследствие с натрупване на факти, ние разбираме, че не това е истината, но политическата цел вече е изпълнена", заключи експертът. 

Чуйте целия разговор в сайта на Дарик ТУК

Следвайте ни