Д-р Теодор Славев коментира бъдещото присъединяване на България в Еврозоната

Д-р Теодор Славев в предаването „Делници“ по тв Евроком коментира бъдещо влизане на България в Еврозоната. Според него хората са притеснени от присъединяването към еврото, заради настоящата икономическа ситуация. От една страна темата се използва политически от патриотичните формации, които организират референдум, от друга страна, има партиите които декоративно казват, че са по-задълбочена интерграция в ЕС и трета страна има партии, които са автентични привърженици на еврото.

"Влизането в еврозоната е огромна трансформация, но в същото време не виждаме никаква информационна кампания по темата."

На въпроса дали сме готови сме да приемем еврото, д-р Славев отбеляза, че срокът от 2024 г. е краят на процеса на присъединяване към еврозоната, а  не началото. „Дали сме готови като общество – според мен не, нашето общество е много податливо на своите страхове, които са социално-икономически обосновани. Именно затова трябва да се обясни на гражданите защо е необходимо да се присъединим към еврозоната.“

„В нощта на последните избори казах, че Правителство няма да има, тъй като партиите подходиха по този начин. Не виждам светлина до идването на местните избори, защото партиите са се вторачили там.“ Според д-р Славев, обединението между ПП и ДБ е трябвало да се случи още на предходните избори, но тогава Продължаваме промяната излязоха с обяснението, че имат социологически проучвания за по-добър резултат, на които се основават самостоятелното си явяване на изборите. Това обединение има символно значение, за това, че евроатлантическите сили се обединяват. Проблемът, който може да възникне там е дали лидерите на двете политически формации ще преглътнат част от егото си, защото ще има битка първо за водаческите места и второ за преференциите.

Чуйте целия разговор ТУК

Следвайте ни