Приключи хакатонът "Gamify съдебната система"

На 18 и 19 март, 2023 г. от Български институт за правни инициативи реализирахме дълго планираната идея за първия хакатон на правна тематика в България “Gamify съдебната система”, в партньорство с Посолството на Кралство Нидерландия и Юридическият факултет на УНСС, които бяха домакини на състезанието.

В рамките на един уикенд, ученици от седем средни училища в София трябваше да създадат концепция за игра, свързана със съдебната система. Видът на играта, компютърна, настолна или друг вид, беше оставена изцяло на тяхното въображение. Въпреки че темата е непопулярна и на пръв поглед прекалено сложна да се синтезира в игра, участниците надминаха очакванията ни по отношения на креативност и дълбочина на вникване в темата. В техния талант повярваха и спонсорите ни от KFC и Кока-Кола, които осигуриха храната и напитките през двата дни.

Въпреки особеността на темата, отборите успяха да създадат шест различни концепции за провеждането на съдебен процес - от концепция за игра, пресъздаваща съдебен процес с фентъзи елементи, през реално създадено демо за игра (с написан и работещ код и графики), компютърна игра, в която изкуствен интелект, се опитва да реши повлияе положително в съдебния процес, но многократно обърква обстановката, до настолна игра, която позволява на играчите да сменят постоянно ролите си в даден съдебен процес (в един момент играчът е ищец, в друг ответник, а в трети случай съдия).

Журито в състав - доц. д-р Захари Торманов (декан на ЮФ на УНСС), директора на БИПИ, Биляна Гяурова-Вегертседер, д-р Женя Лазарова, психолог и невроучен, създател на образователни игри и съдия Владимир Вълков, беше възхитено от представянето на шестте отбора и техните неуморни усилия през уикенда. Победителите са:

  • Първото място се заема от отбора на  Константин Симеонов (Втора АЕГ “Томас Джеферсън”), Паола Стефанова  (Втора АЕГ “Томас Джеферсън”) и Елизавета Шевченко (НГПИ “Свети Лука”). Те разработиха идеята за единствената настолна игра на състезанието - “Ябълката на раздора”;
  • Второ място се заема от отбора на Лилиа Беляшка, Елица Тодорова и Станимира Димитрова (Втора АЕГ “Томас Джеферсън”) - “Judge IT”
  • Трето място се заема от отбора на Матвей Охрименко, Наталия Мераджова и Ема Сергиева (128. СУ “Алберт Айнщайн”) - “Guilty or not guilty”

Наградите бяха връчени от посланика на Кралство Нидерландия в България Н.Пр. Симон ван дер Бург на 19 март 2023 г. в зала Тържествена, УНСС. Безкрайно сме горди с всички участници и се надяваме да продължават да развиват иноваторския си нюх. Благодарим на УНСС, че прегърнаха това предизвикателство и предоставиха своята база и ресурси на учениците.


Следвайте ни