Д-р Теодор Славев пред Дарик: Изкуственият интелект ще ни управлява, преди България да има редовен кабинет

Няма нито една политическа партия, която да настоява за разширяване правомощията на главния прокурор, напротив - всички говорят за реформа на прокуратурата и механизми за отчетност.

Можете да слушате целия разговор ТУК

"Очаквам изкуственият интелект да почне да ни управлява, преди България да успее да създаде редовен кабинет. Шегувам се, но добре, че е шегата, да си кажем истината. Не виждам при това разпределение възможност да се състави кабинет”. Така политологът и експерт в Български институт за правни инициативи Теодор Славев коментира приключващата предизборна кампания и социологическите проучвания. 

По думите му кой ще е първи на изборите има само символно значение, защото други фактори ще вземат превес в това, което ще се случи после в парламента. Експертът определи кампанията като безинтересна, но припомни, че тя е пета за парламентарен вот и кандидатите са изморени. “Партиите гледат към местните избори. ГЕРБ няма как да задържат 24 от 28 областни градове, въпреки че искат да запазят каквото имат… “Продължаваме промяната” не искат да се развиват като масова партия”, анализира още Славев.

Според него почти липсва дебатът кои са националните задачи, които трябва да свърши парламентът. “Накъде отиваме” - това изчезна от дебата преди изборите. Хората не могат да си изградят мотивация така”, каза той. Политологът посочи, че няма нито една политическа партия, която да настоява за разширяване правомощията на главния прокурор, напротив - всички говорят за реформа на прокуратурата и механизми за отчетност.

“Интуицията ми подсказва, че ако не се получи разбирателство кои са належащите проблеми, този път Румен Радев едва ли ще разширява мандатите. Няма да го направи поради заявките, които дава в момента, а и би подлежал на критики. Освен това вицепрезидентът Илияна Йотова го каза”, добави Теодор Славев. Той акцентира, че “всяка форма на правителство на малцинството означава скрита коалиция. Възможността ПП и ДБ да създадат правителство на малцинството означава да седнат и да се договоря други неща - постове и позиции в регулатори, например. То е отново форма на разбирателство. Това е реалността”

Прогнозите на политолога са, че Румен Радев “ще управлява в рамките на тази година, ще подготвя и местните избори”. По отношение на воденето на кампанията, експертът обясни, че обвинението между партиите отблъсква, но пък заздравява твърдия електорат. “БСП надминава “Възраждане”, толкова крайно дясна е станала”, изрази мнение Славев по отношение на искането за референдум за “джендър идеологията” и дефинира подобна политика като хомофобска.

Защо е важно да гласуваме?

“Гласувайте, защото иначе тежестта на негласуващите ще се увеличи. Да спасим остатъците от парламентарната демокрация, защото може да стане и по-лошо. Рано или късно ще имаме редовно правителство. Гласуването е пречка към това да стане по-лошо”, обобщи политологът. 

Можете да слушате целия разговор ТУК

Следвайте ни