Д-р Теодор Славев: "Шанс за кабинет има и партиите трябва да платят цената за него"

Д-р Славев припомни, че социологическите проучвания показват, че избирателите и на двете коалиции настояват за правителство и призова да се действа национално отговорно, като партиите платят политическата цена за компромисите, които се налага да направят.

Теодор Славев - доктор по политология и старши анализатор в Български институт за правни инициативи смята, че президентът Румен Радев форсира политическия процес и ограничава възможността за диалог между първите две политически сили в Народното събрание. Като аргументи в подкрепа на тезата си той посочи свикването на парламента в Страстната седмица, както и определените днес и утре дни за консултации с парламентарните партии и коалиции, които предшестват връчването на първия мандат.

Според Славев ключовият въпрос към Народното събрание и първите две коалиции е дали ще има правителство. По думите му и двете групи /ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ/ някак си театралничат и дават разнопосочни сигнали. "Немислимо е толкова голяма законодателна програма да бъде приета за няколко седмици, дори и при най- строга организация. В същото време НС заседава по 30 секунди. Без правителство, което да застане зад някакъв мандат макар и краткосрочен и не се обясни на обществото какво ще прави, няма как да стане. Иначе гражданите ще накажат театралниченето и губенето на ценно време", подчерта политологът. 

Той не разбира и страха на партиите към наближаващите местни избори. До такава степен обвързват създаването на кабинет и местния вот, че влизат в капан, от който няма измъкване, каза д-р Славев. Той прогнозира, че ако се стигне до трети мандат, съставянето на правителство ще е невъзможно. Шансът е във втория мандат, защото ПП-ДБ смятат Борисов за токсичен. Д-р Славев припомни, че социологическите проучвания показват, че избирателите и на двете коалиции настояват за правителство и призова да се действа национално отговорно, като партиите платят политическата цена за компромисите, които се налага да направят. Анализаторът предупреди, че нови избори в средата на лятото са рискови и също няма да променят ситуацията. 

Чуйте целия разговор ТУК

Следвайте ни