Биляна Гяурова-Вегертседер пред Euronews България

За първи път ГЕРБ и ДПС се обявиха за смяна на главния прокурор Иван Гешев. Изненадващата новина дойде по време на срещите с кандидата за премиер на първата политическа сила Мария Габриел, която очерта смяната като първа задача на евентуалния си правосъден министър. По темата за анализ поканихме в студиото на Euronews PrimeTime правните експерти Биляна Гяурова-Вегертседер от Българския институт за правни инициативи и Андрей Янкулов от Антикорупционния фонд.

„Аз виждам промяната като следствие на всички разговори на ГЕРБ през последните седмици и това беше като кулминация на техните заявки за стабилност, сериозно правителство и евроатлантическа ориентация. ДПС също веднага подкрепи, още повее че те казаха че имат проект за промяна в конституцията, който предвижда и механизъм за разследване на главния прокурор и се надяват техния проект да бъде най-малкото разгледат в парламента“, коментира Биляна Гяурова-Вегертседер.

Според Андрей Янкулов очевидно обстоятелствата около предполагаемото покушение срещу главния прокурор и неговото поведение е само формален повод за освобождаването му от поста. „Този взрив не е толкова сериозен повод, колкото имаше в предишни години още в началото на мандата на сегашния главен прокурор“, посочи Гяурова-Вегертседер. По думите ѝ сегашният ВСС е много дискредитиран и стои като щит пред Гешев. 

По думите на Янкулов ВСС би трябвало да постъпи по същия начин, тъй като не е видял проблеми в поведението на Гешев при предишни случаи и не е взел никакви мерки. „Моето мнение е, че ако тези партии и политически сили подхождаха конструктивно и обективно спрямо процесите, които вървят в съдебната власт, те отдавна трябваше да са заели тази позиция, защото имаше предостатъчно основания за това назад във вече три години мандат на този главен прокурор“, добави той.

Моята хипотеза е, че всичко опира до пари. Аз не случайно споменах за Националния план за възстановяване и устойчивост. Там наистина се очаква в България да влязат много сериозна сума, която да подпомогне икономическо, социално и всякакво развитие на страната. Пакетът от мери трябва да мине през Народното събрание, за да може да се отпуши този финансов поток.

„Ключов законопроект в този пакет е именно предложенията за промени в Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс и създаването на устойчив механизъм, чрез който независимо кой е главеният прокурор, може да бъде подведен под отговорност и да бъде разследван“, допълни Гяурова-Вегертседер.

„Едно възможно обяснение на поведението на господин Сарафов отпреди няколко дни е това, което днес видяхме отстрана на ГЕРБ и ДПС. Това наистина безпрецедентен акт – зам.-главен прокурор така открито да тръгне срещу главния прокурор, поне такова нещо не сме виждали досега. Очевидно, обяснението за това нещо може да се търси през поведението на тези партии. Може би г-н Сарафов се вижда като един потенциален наследник на г-н Гешев при едно благоприятно за него развитие около бъдещата смяна на главния прокурор“, предположи Янкулов.

Целия разговор вижте във видеото.

Следвайте ни