Цветомир Тодоров за политическите последствия от дефицитите в образованието по БНР Христо Ботев

Как се създават мислещите хора, които ни трябват? Защо е необходимо гражданско образование и защо то трябва да бъде ясно аргументирано пред аудиторията с конкретна практическа насоченост. Защо знанията не бива да бъдат теоретични сами по себе си, а да се знае защо ученикът трябва да има активна гражданска позиция. Това коментира в "Нашият ден“  Цветомир Тодоров от Българския институт за правни инициативи.

"Постоянно говорим, как образованието трябва да бъде приоритет, но сякаш, като общество, не можем да дорасне до това ниво, за да превърнем думите в дела. Образованието твърде дълго е заложник на мантри, които,  без да са проверени дали наистина отговарят на нуждите на децата и обществото. Сякаш продължават да се повтаря от десетилетия“, посочва Цветомир Тодоров.

Той споделя, че образованието трябва да е насочено към нуждите на бизнеса и какви са нуждите на пазара на труда. Средата се променя изключително бързо, навлиза изкуственият интелект. Дефицитите в образованието, които трябва да бъдат споделени, са, че образователната система не бива да бъде насочена с предимство към нуждите на учителите. Министерството на образованието не бива да бъде заложник на учителските синдикати. Не бива образованието да бъде заложник на конюнктурните страхове на обществото. По данни на Националния статистически институт през 2022 г. на отчет в детските педагогически стаи са водени 8626 малолетни и непълнолетни лица за извършени от тях противообществени прояви и престъпления, както и близо 4 хил. деца са расли в престъпна среда.

"Факт е, че в последно време се заговори за гражданско образование, като един от начините да се преодолее скъсването на младите с политическата реалност“, допълва Цветомир Тодоров. Учениците трябва да бъдат възпитавани в отговорност. Гражданското образование трябва да допълва пакета от знания, който създава мислещи, свободни и отговорни хора. 

Можете да чуете целия разговор ТУК

Следвайте ни