Д-р Теодор Славев пред Euronews Bulgaria: Вторият мандат вече е много по-труден за реализиране

С втория мандат е много трудно реализирането на редовен кабинет и по-скоро разчитаме на първия на ГЕРБ-СДС. Около това мнение се обединиха социологът от „Алфа Рисърч“ Павел Вълчев и политологът Тодор Славев от „Института за правни инициативи“ в ефира на Euronews Bulgaria. Двамата определиха като силна кандидатурата на Мария Габриел за министър-председател, но в същото време смятат, че тя едва ли ще се „еманципира“ и ще управлява самостоятелно без „Борисов отзад, който да й шепне в ухото“.

„Има вече позитивни сигнали от гледна точка на два аспекта – вече са говори, че съществува сценарий „А“, „Б“. Преди нямаше никакъв сценарий, едното позитивно, другото – ще осмислят своето пребиваване в политиката“, заяви Павел Вълчев. Добър ход от страна на ГЕРБ е кандидатурата на Мария Габриел, защото символизира европейските институции и европейският подход, допълни той. По мнението му „много съществено е как ще се развие разговорът между партиите. Много ми е забавно, че се бяга от думата от коалиция, очевидно е, че някаква форма на коалиция, защо се разглежда от мръсна дума?“

„Чрез Мария Габриел Борисов получава международно алиби. Правителство, подкрепено от парламента, носи своя политически заряд, няма как да е друго...“, коментира Тодор Славев.

Следвайте ни