Д-р Теодор Славев пред Факти: Сарафов каза, че Гешев има 150 записа на магистрати! Това някак остана нечуто!

Заместник-главният прокурор Борислав Сарафов подаде сигнал срещу главния прокурор Иван Гешев, потвърдиха от Софийската градска прокуратура. В сигнала се съдържат обвинения за три престъпления, извършени от Гешев - извършен незаконен запис на телефонен разговор с члена на ВСС Йордан Стоев; оказване на влияние на наблюдаващия прокурор по делото на „Барселонагейт” и присвояване и длъжностно престъпление на вила в Боровец. Иван Гешев пък иска оставката на Борислав Сарафов, който каза, че няма да я подаде. Какво се случва в прокуратурата… Пред ФАКТИ говори експертът Теодор Славев от Българския институт за правни инициативи.

- Г-н Славев, защо главният прокурор иска да "ликвидира" своя заместник-главен прокурор…
- (Смее се) По-скоро стана въпрос, че Борислав Сарафов каза, че изпитва страх за живота си от Иван Гешев, защото бил неуравновесен. Това са думи на Сарафов и на тази база той чувства страх за живота си. Имаме свидетелства на шефа на следствието, че има страх за живота си. Но тук изникват два въпроса. Първият е - кога Борислав Сарафов разбра, че Иван Гешев е неуравновесен. Вторият – какви и кои факти и обстоятелства го доведоха до това, че Сарафов трябва да се страхува за живота си. Много беше притеснителна тази пресконференция на Борислав Сарафов, който намекна, че главният прокурор използва способи, на база които той има убеждението – явно базирано на някакви факти, че главният прокурор използва способи, с които може да застраши живота му.

- Ако някой беше казал преди години или преди няколко месеца, че ще станем свидетели на такава сага на ниво най-върховни длъжности в прокуратурата, щяхте ли да му повярвате?
- Няма как. Но, вижте, в случая вече говорим за страшно падение на съдебната система. От Съюза на съдиите в България излязоха с декларация, в която казват, че вече не става въпрос за накърняване на престижа на съдебната система, а за унищожение на престижа на съдебната власт. Просто вече нищо не е останало. Нека да кажем също, че още по време на номинацията на Иван Гешев и последващото изслушване във ВСС и при избора му за главен прокурор много неправителствени организации, включително и нашата - Български институт за правни инициативи, казвахме, че Иван Гешев не притежава качествата, за да заема тази висока позиция - главен прокурор на Република България. Гледайки поведението на тези хора днес, те въобще не трябва да заемат никакъв административен пост нито в съдебната власт, нито където и да е било. Зя тях нравствени качества като морал, като достойнство, като отговорност и професионализъм са им чужди. Със сигурност абсолютно никой не си е мислил преди време или доскоро, че всъщност прокуратурата ще се саморазпусне. Те направиха точно това – от понеделник прокуратурата се саморазпусна. Това, само по себе си, е много притеснително, защото именно прокуратурата трябва да защитава в тези турболентни условия, в които живеем, законността, изпълнителната власт да действа спрямо закона и хората да имат сигурност. В момента ние се намираме в катастрофа.

- Инцидентът, който стана на първи май с главния прокурор, като че ли отвори вратата на раздора…
- Не трябва да забравяме, че преди инцидента имаше сюжети, които предхождаха. Видяхме едни разкрития, видяхме обиски в различни къщи, в които бяха намерени списъци с имена на магистрати. Повдигна се темата за данни за покушения, след което последва този атентат. След това последва обиколка на Гешев в чужбина. Какво видяхме след атентата? Същите хора, които няколко дни по-късно поискаха оставката на Иван Гешев, които са членове на Висшия съдебен съвет, включително и Борислав Сарафов, първи бяха на амбразурата, защитавайки с едни гръмки думи, случващото се с Гешев. Сарафов говори за атентат, а прокурорите излязоха на протест. Дни по-късно ставаме свидетели на искане на оставка? Как става това? Първо инцидентът с Гешев получи международен отзвук, а малко след това чухме заявки от две политически партии - ГЕРБ и ДПС, които поискаха оставката на главния прокурор. И след това мнението на прокурори във ВСС се промени на 180 градуса. Това какво е? Така просто се саморазобличиха зависимостите в съдебната власт. Ние това сме го казвали в десетки становища, а сега просто всичко това лъсна пред очите на цялото общество. Говорим за брутална зависимост и свързаност между магистрати и политици. Какво накара Борислав Сарафов и шестимата прокурори от ВСС да си променят мнението – от защита, до искане на оставка.

- И така стигаме до може би най-голямата развръзка – главният прокурор иска оставката на своя заместник, а заместникът му пуска сигнал за незаконни действия от страна главния прокурор…
- Тук трябва да си спомним решението на Конституционния съд от юли 2020 година, в което се каза, че всеки прокурор може да разследва главния прокурор, защото има професионален имунитет. В този случай не важат правомощията за методическо ръководство, когато се разследва главния прокурор. Това обяви Конституционният съд. Те дадоха становище как може да бъде разследван главният прокурор. И сега ние трябва да видим при така подадения сигнал от Борислав Сарафов какво ще стане. Тук отварям една скоба, защото в сигнала на Сарафов се твърди, че Гешев има записи на разговори със 150 висши магистрати, а това някак остана нечуто. При такава информация дори и в държави от четвъртия или петия свят вече щеше да има протести, защото има подслушване на магистрати и политици. Но какво ще стане у нас? При факта, че днес сме в изключително дълбока криза, а подобно нещо не произвежда някакво решение на кризата, ще видим какво ще се случи. В момента това е начинът за разследване на главния прокурор – сигналът да попадне при прокурор на случаен принцип.

- Ще се намери ли такъв прокурор, който да разследва главния
- Това е много интересно. Нека видим и при случайното разпределение на кого ще бъде разпределено. Аз съм силно скептичен към това, защото ние видяхме как вторият човек в прокуратурата обвинява първия, че се меси в дела. Как от провинцията колеги му звънят и му разказват какво се случва по конкретни преписки. Лъсна също така и недоразумението, което Гешев твърдеше от началото на мандата си, че той е просто административен ръководител. Нищо подобно. От понеделник насам ние сме свидетели, че главният прокурор се меси по дела и са му свеждали информация как върви разследването по „Барселонагейт“, например. Аз нямам очаквания, че е прокуратурата е способна да разследва безпристрастно главния прокурор.

Интервюто е препечатано от сайта на Факти, който можете да посетите тук 

Следвайте ни