Биляна Гяурова-Вегертседер пред Euronews България: Има опасност от уронване на съдийската независимост с промените в съдебната реформа

Първоначално внесеното от Министерски съвет предложение беше в рамките на тези 13 гласа, когато става въпрос за председателите на Върховния касационен и Върховния административен съд, повечето от тези гласове да бъдат именно на съдии. Това каза в ефира на „Добро утро, Европа“ Биляна Гяурова-Вегертседер от Български институт за правни инициативи. Съдийската независимост се гарантира когато във висшия кадрови орган на съдебната власт решенията, свързани с освобождаването на лидерския корпус на съдебната система трябва да бъдат взимани с болшинство от съдии, обясни тя.

Ние знаем за един опит, който беше неуспешен през 2015 г. С приемането на промените в Конституцията. Първоначалният проект за промяна в Конституцията включваше в разделените колегии на Висшия съдебен съвет самата квота на съдиите, които се избират пряко от съдиите в страната, да бъде увеличена поне с един човек. Това обаче не се случи тогава.

Премахването на това двойно или квалифицирано съдийско мнозинство вътре в 13-те гласа означава, че на практика председателите на двете върховни съдилища в страната могат да бъдат освободени с мнозинство от гласове, които не идват от съдии, а могат да идват от прокурорската колегия изцяло, защото те са 11 души. Опасността е точно е това, че се уронва съдийската независимост именно чрез върховния кадрови орган на съдебната власт, каза още Биляна Гяурова. На практика се позволява с мнозинство от хора, които не са съдии, да бъдат отстранени председателите на двете върховни съдилища.

Гледайте целия разговор във видеото или в сайта на Euronews Bulgaria

Следвайте ни