Д-р Теодор Славев пред Euronews България: Президентът създава несигурност в политическия процес

Президентът Румен Радев създава несигурност и непредвидимост , като не дава сигнали на партиите и на гражданите за вижданията си за структурирането на политическия процес. Такова мнение изрази Теодор Славев от Института за правни политики. А според политолога Цветанка Андреева, държавният глава допълнително е истеризирал обстановката, след като обяви, че ще връчи втория мандат почти веднага след избухването на скандала със записа от заседанието на „Продължаваме промяната“.

Ето какво още казаха те в студиото на Euronews Bulgaria:

Цветанка Андреева:

След като някак си имахме изграден мир и най-вече видяхме воля да се сложи край на политическата криза, оформилото се „управление през ротация“ беше поуспокоило нещата, електоратите на двете големи коалиции почнаха да „смилат“ новината. И в един момент този скандал наистина взриви всичко.

На фона на това, че вчера имаше предложение първата ротация да бъде при Мария Габриел, президентът Радев много бързо – почти нямаше 24 часа – обяви, че ще връчи мандат. Според мен, стратегически, съвсем умишлено. Това допълнително истеризира обстановката. Сам по себе си, записът е скандален – най-малкото, като ефект той постигна скандал, взриви политическия процес. От гледна точка на политологията, е скандал дотолкова, доколкото това не е частен разговор, а политическо заседание. На такива партийни заседания лидерите говорят с политически език – те идеологически аргументират тезите си. 

Иначе, не е скандал само по себе си, че някой иска да избяга от контрола, да стане той контролиращ в една бъдеща власт – това е политическата игра. Но когато тя е директно обяснена по този циничен начин, това взривява общественото мнение. ГЕРБ нямаше как да не реагират – според мен тях ги взривиха повече намеренията, които лидерите на „Продължаваме промяната“ говореха в това заседание. Оценката е на обществото – да, скандал е.

Теодор Славев:

В действителност, Румен Радев не трябва да се обяснява кога връчва мандатите – по Конституция. От обществена гледна точка, трябва да дава знаци – и към политическите партии, и към гражданите – какви са неговите виждания за структуриране на политическия процес, и оттам редовно правителство. В този смисъл, той създава несигурност и непредвидимост в политическия процес. Което не знам дали е някаква дълбокомислена стратегия. Има други, по-притеснителни неща от поведението на Румен Радев и на служебния кабинет. Например, това е бюджетът – той още не е внесен. Оттук насетне, по Конституция имаме две седмици, в които да видим дали ще се състави правителство. В случай, че отидем на предсрочни избори – то няма пари за избори.

През 2022 година ГЕРБ нарушиха Конституцията, изпращайки Десислава Атанасова да вземе мандата – а той трябва да бъде приет от кандидата за министър-председател. Моето допускане е, че „Продължаваме промяната“ все пак ще изпратят акад. Денков. Откакто излязоха записите до днес няма информация дали те са постигнали някакъв следващ етап в преговорите. А в ГЕРБ знаем, че там крайната дума има Борисов.

Изпитвам неудобство да слушам този разговор (записът от заседанието на ПП – бел. ред.), защото това е все едно да слушаш комшиите си как се карат и на другия ден да ходиш да го обсъждаш с целия блок. Имаме много голям проблем в България с моралния релативизъм. Изцяло сме загубили компаса какво е добро и какво е зло и се намираме в една ситуация, в която заместник-главният прокурор казва, че главният прокурор има 150 записа на висши магистрати и политици, и че от вчера има частна служба за наблюдение, подслушване и следене на хора.

Ние не можем да живеем в държава, в която всичко бива изваждано, подслушвани разговори и т.н.

Целия разговор вижте във видеото или в сайта на Euronews Bulgaria тук

Следвайте ни