Биляна Гяурова-Вегертседер пред Euronews България: ВСС „олеква“, оставя се усещането за натиск върху негови членове

„Като извод, човек може да остане с впечатление, че висшият административен орган на съдебната власт в сегашния си състав продължава сериозно да „олеква“ в очите както на останалите съдии, прокурори и следователи, така и на обществеността.“ Така Биляна Гяурова-Вегертседер, директор на Български институт за правни инициативи, коментира за Euronews Bulgaria вчерашното 14-часово заседание на ВСС по казуса „Гешев“. „Вчера бяха загубени пет часа в не дотам мотивирани обяснения, някак си се избягваха директните отговори. Мога да кажа, че наистина се оставя усещането за евентуален натиск върху тези членове“, допълни тя.

Оттеглянето на първото искане за отстраняването на Иван Гешев беше изненадващо, дори за голяма част от самите членове на ВСС. Затова и бяха толкова дълги настояванията да се кажат мотивите за това оттегляне. Това, което излезе като информация е, че мотивът е в едно определение на Софийска градска прокуратура, според която няма проблем с присъствието и с участието на израелския експерт на мястото на случката от 1 май (взривът срещу кортежа на главния прокурор - бел. ред.). За мен се получи едно бягство и отстъпление от първоначално заявеното. Като че ли СГП „изпра“ това, което беше в искането на шестимата прокурори, и им даде повод да го оттеглят.

Остана една въпросителна, защото по мое мнение нямаше нужда това искане изрично да се оттегля. В него има много повече фактология, отколкото в това, което остана като искане на четиримата – „за уронване на престижа“ на съдебната власт, с тази много субективна преценка кое е морално, кое е етично, кое е допустимо като поведение. По този начин, избягвайки от фактологията, попадаме в тази по-скоро сива и абстрактна зона на етика и морал, където всякакво тълкуване е много субективно.

Десет часа се изслушва какво е емоционалното състояние на главния прокурор. Да не говорим, че се загуби и много ценно време, самите членове на ВСС се оплетоха в тези процедурни кълчища – каква е самата процедура, какво трябва да се направи...

Цялото интервю вижте във видеото или в сайта на Euronews България тук

Следвайте ни