Д-р Теодор Славев гостува в предаването "Говори сега" по БНТ

Въпреки протестите на Възраждане в Народното събрание започнаха разговорите за конституционната реформа. Влизането на депутата от ДПС Делян Пеевски в комисията по конституционни въпроси предизвика Демократична България да поискат неговото оттегляне. Последваха няколко срещи между двете партии и обединение около идеята за нов обществен договор.

В същото време магистратите от ВСС прекратиха едната процедура за отстраняване на главния прокурор, а по другата след 15 часа заседание отложиха решението за следващата седмица. Веднага след това в парламента беше постигнато разбирателство за премахване на фигурата на главния прокурор след промени в Конституцията. В студиото са политолозите Марая Цветкова, д-р Теодор Славев и Ивайло Динев.

Такива трусове по върховете на съдебната власт, която е най-чувствителна, тъй като в същото време има инструментите да влияе в най-висока степен на хората, защото тя може да лишава от свобода, не сме виждали.

Според д-р Славев ситуацията в България през последните две години е сложна за прогнозиране и анализ. "Такива трусове по върховете на съдебната власт, която е най-чувствителна, но в същото време има инструментите да влияе в най-висока степен на хората, защото тя може да лишава от свобода, не сме виждали. С обществените си сетива усещаме, че нещо се случва."

"Този процес с отстраняването на Главния прокурор, членовете на ВСС, които твърдят, че върху тях е оказан натиск, убийства на българи зад граница, свързани с процесите, които се случват тук и много други. Политиката се връща извън институционализиране на конфликта, той става физически, което не е нормално и връща страната много назад. Положителното е, че се намериха парламентарни механизми да се сформира редовно правителство. През тези две години всички политолози сме казвали, че лошо правителство е по-добро от служебно правителство."

"По време на изборите през 2020 г. се оформиха две искания – оставката на Борисов и оставката на Гешев. Първата оставка не я видяхме, даже напротив, Борисов в момента е на масата за преговори, главно действащо лице, а Гешев ще бъде отстранен. Остава обаче горчивото усещане, че някой иска тази оставка, бърза се, а част от вносителите по първото предложение за предсрочното му отстраняване се оттеглиха."

Гледайте целия разговор тук

Следвайте ни