Биляна Гяурова-Вегертседер: Гешев се опитва да създава фалшив съспенс и да пренарежда играта, виждайки, че изпада от нея

"ВСС трябва да продължи. Когато си казал А, чрез това решение вчера, трябва да кажеш и Б, и В, и да стигнеш до края". Това обясни пред БНР Биляна Гяурова-Вегертседер от Български институт за правни инициативи. Тя цитира Олга Керелска - член на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, която заяви ,че винаги ще бъде на страната на независимостта на съдебната власт. 

"А това, което се разиграва в последната седмица оставя привкус, че политическата конюнктура промени реда на независимата съдебна власт. А това вече бие по нейната независимост. Трябва да има поредица от такива разговори. Тази плетка от зависимости и конфликти вече започна да се разплита и те трябва да стигнат до края".

Госпожа Вегертседер обаче не смята, че Иван Гешев е заминал за Страсбург с идеята да си осигури подкрепа от страна на европейските институции и да договори нещо за себе си. "Това, което се опита на направи господин Гешев, е да използва ситуацията, но не му се получи. Той се опитва да създава един фалшив съспенс и да пренарежда играта, виждайки, че изпада от нея". 

Тя напомни, че сега президентът е на ход. "Все пак той няма срок. Конституционният съд също няма. Има висящи положения в цялата процедура, които биха могли да бъдат използвани. Миналата седмица президентът даде заявка, че може би ще бави. Но не съм убедена, че това ще промени по някакъв начин ситуацията за господин Гешев".

Биляна Гяурова-Вегертседер отбеляза,че когато България все още беше ефективно под наблюдението на Механизма за сътрудничество и проверка, имаше списък с ключови дела, следени от ЕК. "По пътя на отпадането на този механизъм, отпадна и наблюдението върху тези дела. Това е нещо, което на ниво европейски институции би могло да се върне и те биха могли да изискват информация по тях". 

Цялото интервю на Силвия Великова с Биляна Гяурова-Вегертседер може да чуете в сайта на БНР тук. 

Следвайте ни