Д-р Теодор Славев: ВСС бърза да избере следващия главен прокурор

"Пред тази коалиция има много други подводни камъни, много други течения, които имат същата сила, ако приемем, че Сарафов би "взривил" коалицията. Аз не вярвам, че Сарафов би "взривил" коалицията. Освен това има министър във ВСС, който има някакви лостове, по които може да оформи този процес". Това коментира пред БНР д-р Теодор Славев. "Такива хора, след тези скандали, които излязоха, за които твърдят - най-информираните хора в съдебната власт, бившият главен прокурор например, въобще нямат място в съдебната власт, камо ли по върховете. Срещу Борислав Сарафов има висящи сигнали по новия механизъм. Самият Сарафов минути след избора каза, че той ще иска да види как са образували проверка на сигналите срещу самия него. Ние се въртим около това. Докато няма реформи, докато не са ограничени правомощията на главния прокурор, това ще бъде".

Този ВСС по начина, по който е тръгнал, ще избере и следващия главен прокурор, изпреварвайки евентуални конституционни промени, започвайки процедурата, изказа притеснението си д-р Славев. И добави: "Страховете ми са, че този ВСС бърза да избере следващия главен прокурор. А по аргументите им или липсата на тях, с който го избраха, няма да се учудя това и да е Сарафов, въпреки че твърдеше, че не иска". Според него трябва да се намали мандата на главния прокурор. Това е реалистично да мине, смята Славев и подчерта, че обществото очаква конституционни реформи, които да променят нормативната рамка. 

"Дори и най-добрите правила да бъдат измислени, дори най-сложните процедури да бъдат направени, ако няма предварителна нагласа, че наистина търсим почтени и независими хора, те могат да бъдат заобиколени по всички правила".  

"Кога можем да кажем, че има неправомерно зловредно външно политическо влияние - когато чрез индуцирани действия в регулаторите те взимат такива, които да облагодетелстват тези на власт, или определени групи, или определени бизнесмени - в случая с искането на оставката на Сарафов аз не виждам по какъв начин се облагодетелства една политическа сила, конкретно. Съдебната власт не е изключена от останалите власти, нито от обществото, което е потресено от случващото се във ВСС. Това е най-дълбокият проблем", коментира още Теодор Славев.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл тук или в сайта на БНР.

Следвайте ни