Д-р Теодор Славев по Дарик: Очаквам Сарафов да бъде избран за редовен гл. прокурор, а Гешев влиза в партийната битка

Темата с разместването на пластовете начело на ПРБ, наречени от Сарафов в наскоро изтекли записи “прегрупиране”, коментира д-р Теодор Славев в "Кой говори" по Дарик радио. 

"Според мен Иван Гешев остана без лостове. Имаше някаква вероятност ВСС да го изгони от системата. Той бе подал молба да бъде възстановен като прокурор, но ми се струва, че е предусетил една опасност въобще да бъде изгонен като магистрат от системата."

"Има съмнения за легитимността и легалността на избора на Сарафов. Законът за съдебната власт предвижда ясно разписана процедура какво точно се случва, в момента, в който бъде предстрочно освободен главният прокурор. Естествено е очакванията за избор дори на временно изпълняващ длъжността да са огледални на тези за избор на главен прокурор", заяви д-р Славев. "Заседанието на прокурорската колегия приключи бързо, и точно в този момент те казаха, че не трябва да мотивират защо избират Сарафов. Как обществото да не мисли, че се претупва работата? Това не е разместване на пластовете, а бетониране, прегрупиране. Само се сменят маските на аватарите". 

"Срещу Борислав Сарафов има два висящи сигнала във ВКС за наказателно преследване на главния прокурор и неговите заместници. Първите заявки на Сарафов бяха меко казано скандални. Кой временно изпълняващ главен прокурор комплектова екип? Сарафов се готви дълго да е на този пост. Очакам да бъде избран за редовен главен прокурор. Съдейки по последните действия на ВСС, това е много вероятно", смята той.

"Сарафов е една от страните в конфликта с Гешев, но покрай него наяве излязоха много притеснителни факти за злоуботреба със служебно положение, за опъване на чадъри - неща, които обществото усеща от години. Човекът, който се среща на приятелски начала с Пепи Еврото, е награден с длъжността временно изпълняващ главен прокурор. Ако утре някой от нас има правен проблем, представете си с какво доверие ще отиде да потърси прокуратура, когато вижда, че очевидно съдебната власт взема страна в политическото поле и пази тези, които доскоро упражняваха публични ресурси. Покрай тези зависимости текат огромни корупционни схеми", припомни д-р Славев.

"Първите заявки на Сарафов бяха меко казано скандални. Кой временно изпълняващ главен прокурор комплектова екип? Сарафов се готви дълго да е на този пост."

"Според мен Иван Гешев остана без лостове. Имаше някаква вероятност ВСС да го изгони от системата. Той бе подал молба да бъде възстановен като прокурор, но ми се струва, че е предусетил една опасност въобще да бъде изгонен като магистрат от системата. Гешев не е излизал от политическото поле, но вече влиза в партийната напредвара с прокурорска харизма. Той няма някакъв авторитет. В политическата игра се участва, когато обединяваш група хора зад себе си. Трябва ценностна матрица, някаква идеология. Много е голям въпросът и за политическото финансиране. Трябват много средтва за политическа дейност. Успех на господин Гешев, сега той влиза в партийната напредвара", заключи експертът.

Текстът е препечатан от сайта на Дарик. Слушайте целия разговор ТУК

Следвайте ни