Д-р Теодор Славев по Euronews България: Абсолютно възможно е с местните избори да имаме референдум за еврото

"След отстъпването на Делян Пеевски от комисията за конституционни промени, в комисията ще влязат експерти. Но промените в конституцията са политическа задача. Оттам насетне трябва да видим как ще се развият хронологично процесите с промяната на конституцията.“ Това каза в сутрешния блок на Euronews Bulgaria политологът д-р Теодор Славев. 

Декларацията на Народно събрание за спиране на процедурата за избор на и.ф. главен прокурор няма правна стойност. Въпросът е, че парламентът призовава ВСС да наруши закона, а самото Народно събрание прие тези рамки и тези срокове. „Очаквам във ВСС сега да няма номинации за главен прокурор. От една страна той е неприемлив в очите на обществото“, коментира политологът и допълни, че е възможно да избухнат протести, ако ВСС продължи с процедурата. "Оттук нататък има 4 седмици, в които да се направят номинации. Аз очаквам да няма номинации през тези 4 седмици. Логиката е първо да минат реформите, тогава да се попълни състава на ВСС“, коментира още д-р Славев. Според него парламентът ще бави референдума на „Възраждане“ за отлагане на приемането на еврото като национална валута.

Абсолютно възможно е с местните избори да имаме референдум за еврото. Най-късно с европейските, като може да има редакция на въпроса. „Може да бъде сезиран Конституционния съд. Според мен ще оставят това решение за след приемането на бюджета“, посочи д-р Славев. „Парламентът като че ли вече започва да работи, започнаха да влизат законопроекти, трябва да се приеме законодателство по ПВУ. Но Народното събрание ще работи със скандали и спирачки“, прогнозира политологът.

Целия разговор вижте във видеото или в сайра на Euronews България ТУК

Следвайте ни