Биляна Гяурова-Вегертседер: Сарафов може да остане и.д. главен прокурор над 6 месеца

Номинациите за главен прокурор и за председател на ВКС трябва да излизат от гилдията. Това заяви Биляна Гяурова-Вегертседер от Българския институт за правни инициативи в предаването „Офанзива с Любо Огнянов” по NOVA NEWS. По думите й прокуратурата страда от това, че няколко мандата не са имали ръководител, главен прокурор, който да произлиза от държавното обвинение.

„Прекаленото проточване на мандатите на различни регулатори увеличава риска от политическото влияние върху тези органи”. Тя припомни, че от вчера депутати от управляващото мнозинство са внесли поредните предложения за промени в НПК и в ЗСВ – предлагат едва ли не да се преизбере този съдия (който може да разследва главния прокурор) за прокурор и удължаване за 6 месеца преди започване на нова процедура за избор на ВСС. „Това дава неограничено време на Сарафов да изпълнява функциите на главен прокурор. Той се опитва да бъде малко в ролята на отмъстител”, каза Вегертседер.

Когато става въпрос за позицията на тримата големи, трябва да бъдат приложени най-големите стандарти. „Изборът на Сарафов стана за 20 минути без обсъждане на други кандидатури”, припомни тя. Главният прокурор бе освободен с една лекота, която създаде смразяват ефект, защото редовите прокурори видяха колко лесно може да бъде „отсечена главата” на тяхната структура. Това е много тънък момент, не знам дали част от членовете на ВСС си дадоха сметка. Запитана за вчерашната ситуация в парламента и дали ще има референдум за еврото, тя обясни, че не е наясно какво са решили вчера депутатите. Това е ключов договор, от който произтичат права и задължения за страната ни, позова се тя на Договора за присъединяване на България към ЕС.

Целия разговор гледайте във видеото или в сайта на Nova News тук

Следвайте ни