Д-р Теодор Славев: Преди да се отхвърли или не референдума, трябваше темата да се обсъди от специалисти

Д-р Славев коментира последните събития от политическата обстановка в страната - създаването на гражданската организация на бившия главен прокурор Иван Гешев, реакцията на Румен Радев по отношение на визитата на Володимир Зеленски, референдума за влизането на страната в еврозоната и други.

По отношение на "Справедливост за България", д-р Славев коментира: Целта на гражданското движение на Иван Гешев е то да прерасне в политическа формация. Това е една практика, която започна още от НДСВ, след това и ГЕРБ. Скептичен съм, че сдружението „Справедливост за България“ ще постигне същите електорални успехи, както НДСВ или ГЕРБ през годините. Трябва да се определи като какъв влиза г-н Гешев в политиката и според мен, той не е човек с успехи. Той влиза като жертва.

Относно референдума: "Приемането на еврото през 2043 г. се обосновава на икономически мотиви, като според, според задалите въпроса, тогава България ще достигне нивото на другите страни членки. Добре е икономисти да се изкажат по този въпрос, тъй като сега виждаме как възможността за един задълбочен обществен дебат се пропусна. По същия начин се взе и решението за ядрените реактори, които ще се продадат на Украйна – само за един ден. Ние не знаем това добре ли е или не за страната. На практика решението за продаването им вече е взето без обществен дебат." Д-р Славев поясни, че без значение решението на НС щеше да се разгледа от Конституционния съд. Според мотивите на депутатите, които отхвърлиха решението (от ДПС, ПП-ДБ и ГЕРБ) самият въпрос не е законосъобразен. Трябва да се види можем ли да задаваме въпрос по международен договор от споразумението на България с ЕС или не можем.

Референдумите са хубава практика за по-консолидирани демокрации и не толкова разделени общества. Това, което липсва преди изобщо да се стигне до референдум е провеждането на задълбочен професионален дебат за обществото.

Гледайте целия разговор във видеото или в сайта на Евроком ТУК

Следвайте ни