Д-р Теодор Славев: Сглобката скърца, но работи. Квотата е 2:2:1 - за ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС

"Не-коалицията скърца, но работи. Сглобката скърца, но работи." 

Това мнение изрази в интервю за БНР д-р Теодор Славев от Българския институт за правни инициативи. "Такива са заявките в момента. В момента квотата е 2:2:1. Две за ГЕРБ, 2 за ПП-ДБ и 1 – за ДПС." В момента има 14 органа и 70 позиции с изтекъл мандат, уточни д-р Славев. Тези процедури за избор трябваше да се отпушат в някакъв момент, но мнозинството – ПП-ДБ, което дойде със заявките да направи процедурите по-прозрачни и по-почтени, не изпълнява нито една от тях, смята той.

"Има ли обществото усещане, че тези избори са предварителна договорка? Има. (…) ПП-ДБ много бързо паднаха в това тресавище на ГЕРБ, които години наред попълваха регулаторите." Относно новото ръководство на БНБ в предаването "Преди всички" д-р Теодор Славев изтъкна, че това е "абсолютна форма на обвързано вземане на решения с политически натиск" и доколко е независима Централната банка, ще бъде част от оценката за влизане в еврозоната. 

Къде е конкуренцията при избора на управител на НЗОК, попита още д-р Славев. "Димитър Главчев най-вероятно ще бъде избран за шеф на Сметната палата, където се разиграва един филм на ужасите в момента", прогнозира още той. "Този човек подаде оставка като председател на Народното събрание, защото Борисов го накара. Тогава имаше скандал с Корнелия Нинова, той я изгони от зала", припомни д-р Славев и зададе въпроса как начело на една от най-старите институции у нас ще застане човек, който не може да взема самостоятелни решения. "Едни такива порочни процедури хвърлят съмнение и върху самите хора, които биват избирани. Начинът, по който го правят, е леко унизителен, леко васален. Народното събрание произвежда брак като законодателни решения до този момент, включително с тези процедури", каза в заключение д-р Теодор Славев. По думите му "политическите централи не са бюра по труда".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл в сайта на БНР тук

Следвайте ни