Биляна Гяурова-Вегертседер по БНР: Политиците да се допитат до магистратите за готвените конституционни промени

За първи път от десет години съдии и прокурори излизат с обща позиция – в случая става въпрос за конституционната реформа. "Усилията за достигане до общата позиция заслужават поздравления. Те казват, че трябва да започне прочистване на системата отвътре и искат да поставят началото му", заяви пред БНР Биляна Гяурова-Вегертседер, директор на Български институт за правни инициативи. Тя отчете и положителната промяна, която се наблюдава в работата на Асоциацията на прокурорите.

"Преобладаваше мнението, че това е една конюнктурна организация, от която не можеше да се очаква да бъде реален коректив на работата на Прокуратурата. Сравнено с работата на Съюза на съдиите в България,  те бяха абсолютно невидими. В момента се наблюдава еманципиране и превръщане на асоциацията в реален коректив на ръководството на Прокуратурата". 

Г-жа Вегертседер оосочи в предаването "12+4", че Асоциацията на прокурорите и Съюзът на съдиите категорично се противопоставят на разделянето на ВСС на два отделни съвета. "Те говорят и за по-сериозна реформа по отношение на Инспектората на ВСС".

Тя посъветва политиците да се допитат попитат до съдии, прокурори и други действащи магистрати по отношение на готвените конституционни промени. 

Цялото интервю на Силвия Великова с Биляна Гяурова-Вегертседер може да чуете ТУК. 

Следвайте ни