Д-р Теодор Славев: Историята на България стана залог на предизборната кампания

Историята на България стана залог на предизборната кампания за кметските избори, а за мен това е грешно. Това коментира политологът д-р Теодор Славев по повод настоявания на граждани за преместване на съветски паметници. Той припомни, че преди години дебати за преместване на паметници е имало и в други държави. Добави още, че у нас подходът към темата е грешен, тъй като липсва присъствието на историци, общественици в дебата.

„Липсва един съществен дебат, в който да се обясни на хората защо е символ, на какво е символ. Покрай дебата с паметника четох статии на международни урбанисти как в чужбина се справят с такъв тип паметници – те им придават ново значение, ново значение на пространствата около тях. Това означава, че и без да преместваме паметника можем да преосмислим някои неща от близката история, да поставим нови цели. С преместването на паметника няма да се заличи историята му, още по-малко нашите публични лица ще си вземат поуките от историята“, коментира д-р Славев.

Според него реториката през последните дни, свързана със събитията у нас, която е по пиперлива показва, че започва мобилизация за местния вот. Отбеляза обаче, че въпреки това към този момент кампанията е вяла. „Все още нямаме информация политическите партии на кои кандидати са се спрели за големите областни градове. Само за София знаем. Не може да пренебрегнем и факта, че гръбнакът на местната власт са общинските съвети. В този смисъл мажоритарно избраният кмет е символен образ, той има своите правомощия, но кмет без подкрепящ общински съвет е с вързани ръце, т.е. трябва да гледаме резултата от изборите спрямо няколко пункта“, каза д-р Славев. 

Според него местните избори могат да повлияят на правителството, но няма да развалят сглобката. „Борисов би тръгнал да разваля сглобката, ако чисто социологически би имал друг партньор. Такъв не се очертава да има“, обясни д-р Славев.

Слушайте целия разговор в този линк

Следвайте ни