Цветомир Тодоров по Дарик: При над 25% от обществените поръчки има завишен риск от корупция

 “Всеки сам си преценя” - така общуват възложителите с кандидатите… Кандидатите може да искат обяснение от изпълнителя, но да не го получат както трябва”

В над една четвърт от обществените поръчки има завишен риск от корупция. Това съобщи в “Кой говори” по Дарик Цветомир Тодоров от Българския институт за правни инициативи. Той поясни, че много често в оценката на обществените поръчки има субективен елемент от хората, които трябва да оценяват предложенията. В64% от поръчките в строителството има субективен елемент при оценяването. Г-н Тодоров даде пример, че много често се иска предишен опит в конкретиката на обществената поръчка, но въпреки това не се одобряват фирми с такъв. Той посочи поръчка за ремонт на детска градина с плосък покрив от 400 кв м. Едната фирма е правила два такива обекта, но със скатен покрив и плосък покрив. Според комисията въпросната фирма няма опит.

 “Всеки сам си преценя” - така общуват възложителите с кандидатите… Кандидатите може да искат обяснение от изпълнителя, но да не го получат както трябва”, добави гостът. По думите му дебатът за корупцията сякаш е обърнат в посока дебат за властта. “Всички инструменти, които се разработват от държавата, се превръщат в инструмент за задържане на властта, вместо да борят корупцията”, каза Цветомир Тодоров. “Дебатът за корупцията се превърна в дъвка в устата на политиците. Около 7-8 години стана много видимо това нещо, след последните промени в конституцията. До онзи ден съдебната реформа беше акцент - една дъвка се сменя с друга”, коментира още експертът. 

От Българския институт за правни инициативи организираха събитие, на което събраха трите магистратски професии на едно място. Това според Тодоров се случва за първи път от 30 години, което е изненадващо, предвид, че трябва да са коментирали промените в съдебната реформа. “Видя се, че те мислят в една посока за реформата - консенсусът е, че орязването на правомощията на прокуратурата няма да доведе в перспектива до нищо добро в нашето общество”, добави той.

Можете да чуете целия разговор в сайта на Дарик тук

Следвайте ни