Политологът Теодор Славев: ГЕРБ запазва влиянието си в областните градове, за ПП-ДБ е ключово да вземат София

"На местните избори ГЕРБ ще успее да запази влиянието си в областните градове в страната, а за "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) е изключително важно да вземе София, за да може след вота на 29 октомври всички да казват, че са победители и да се запази електоралната им тежест в "сглобката".

Ключово по думите на д-р Теодор Славев е и какви мнозинства ще се формират в общинските съвети след вота, тъй като може да се окаже, че на места избраният кмет не може да управлява с тях или ще се наложи да работи с местните икономически групировки.

ГЕРБ запазва позиции в местното управление

Докато ПП-ДБ губи електорална подкрепа от участието си в централната власт, за ГЕРБ това не е така.

"От социологическите изследвания дотук и дебатите, които съм гледал, моето очакване е, че ГЕРБ ще успее да запази влиянието си в областните градове. Какви са причините за това? Доколко корпоративен вот, доколко феодални практики на бизнесмени по места да решават кой ще бъде кмет и които групи са винаги свързани с общината заради обществени поръчки, концесии и прочие. Възможно обяснение защо на много места извън София хората ще предпочетат да си запазят досегашните кметове от ГЕРБ е, че може би на хората всъщност им харесва това, което се случва. Става въпрос за големите областни градове, където хората са икономически по-стабилни и по-малко засегнати от такъв тип влияния като корпоративен и купен вот. Очевидно тези опити за сваляне на Бойко Борисов, които започнаха през 2020 г, ще се провалят, защото местната власт е гръбнакът. Ако ГЕРБ запази по-голяма част от областните градове, включително и губейки София, ще продължи да има тази нервна система на властта по места, която за тях е изключително важна. ГЕРБ успяха да излязат от ъгъла, в който бяха натикани след изборите през 2021 г. Тогава бяха наричани "токсични", трябваше да бъдат "изчегъртани" и т.н., днес те са в управлението на държавата, правят конституционни промени и очевидно ще продължат да управляват и в местната власт", коментира д-р Славев.

За ПП-ДБ е ключово да спечелят София

За "Продължаваме промяната- Демократична България" е изключително важно да спечелят изборите в София, коментира анализаторът пред Mediapool. "Столицата е емблемата. Тук те имат най-голяма електорална подкрепа. Градът създава около 40% от брутния вътрешен продукт на страната и през деня се населява от 2 милиона души. Това е една друга България", посочи той. Славев припомни, че лидерът на ГЕРБ на няколко пъти е изтъквал важността на това партиите в управляващата коалиция да спечелят изборите, защото това ще даде легитимност на "сглобката". "И в този смисъл, ако ПП-ДБ изгубят София, това вече ще е много силен аргумент за разваляне на сглобката. Печелейки София, това означава, че сглобката ще продължи поне до ротацията. Ако ГЕРБ спечели София, Борисов би могъл да поиска по-скорошна ротация или смени в кабинета и разширяване на властта", коментира той.

Като цяло според Славев факторът, който е с по-голям заряд да разклати правителството и да отидем на предсрочни парламентарни избори, не е местният вот, а ротацията и начинът, по който тя ще се случи. Изборите в столицата са важни, включително защото "София е подстъп към националната власт"."В тази връзка имаше въпроси към г-н Терзиев дали амбициите му не са по-големи от кметското място, но не мога да кажа, че той отговори директно на тях", припомни Славев. "Всичко над София би било добре дошло за ПП-ДБ, но за всички формации, подкрепящи Васил Терзиев, включително "Спаси София", залогът в София е много голям.

Личната харизма и партийните ядра

Относно това дали личната харизма на кандидатите или твърдите електорати на партиите ще са определящи за резултатите от местния вот, Славев заяви:"В София ще е много интересно, защото подкрепата за листата за общински съветници и на Хекимян, и на Терзиев, ще е по-висока, отколкото за двамата кандидати, което ще е различно в случая с Ваня Григорова. При Григорова разликата между общинската листа и личната нейна подкрепа може да е двуцифрена.

Разбира се, има и други фактори, които влияят, например изчакването на ГЕРБ и обявяването в последния момент на Антон Хекимян, което повдигна много широко въпроса за медийната независимост и политическото влияние в медиите. Между другото, неговото представяне в кампанията е интересно, защото или той много бързо е навлязъл в местните теми - понеже е реактивен, или се е подготвял много преди обявяването му за кандидат-кмет". Според д-р Славев при Васил Терзиев наблюдаваме класически пример как пиарите могат да съсипят една кампания"Защото имаме един успял човек, постигнал много, който успяха преди кампанията да го затворят в темата за миналото му. Това сега започва да се променя и той самият започва да говори за по-съществени неща за управлението на София", заяви Славев.

Според него самата кампания влияе на 6-7 до 10% от избирателите, които обаче при местния вот са ключови и решават изборите. Изборът по места обикновено се определя от нагласи, които са формирани с години преди деня на изборите, отбеляза Теодор Славев. Той коментира, че в София ПП-ДБ и ГЕРБ имат големи твърди ядра, докато Ваня Григорова няма такова ядро и трудно ще догони. "Но тя успява да събира негативен вот, успява да привлича с приказката за по-добър живот, но не знаем дали столичани биха подкрепили на балотаж толкова отявлено "русофилски" кандидат", казва той и допълва: "Ваня Григорова е единственият кандидат- кмет от по-големите градове, която идеологизира кампанията. Дори Мая Манолова, ако си спомняте, казваше, че няма ляво, няма дясно. Григорова прави точно обратното: тя по марксистки обяснява, че битието определя съзнанието и ние трябва първо да решим непосредствените нужди на софиянци от гледна точка включително на достъпа до тоалетни и после да мислим да високите идеи като дигитализация на общината".

Зависимости и купен вот

Д-р Славев посочи, че в повече от половината от общините в България общината е най-голям работодател и там много трудно въобще може да има някакъв пробив: "От това кой е кмет, ти зависи работното място и насъщния хляб". По думите му купеният вот продължава да съществува и се увеличава:"Ако преди сме си мислели, че това се случва само сред определени малцинствени групи, сега не е така. Разпространява се много, дори сред млади хора и това подкопава естествения демократичен процес".

Бъдещите мнозинства

Според него ключово ще бъде какви мнозинства ще се направят в общинските съвети след изборите. "Защото след изборите може да има избран един кмет, а мнозинството в общинския съвет да е съвсем различно и много скоро ръцете му да се окажат вързани. И кметът много скоро ще трябва да започне да работи или с представителите на тези групировки около общините, или да напусне поста, защото ще се получи един блокаж", поясни Теодор Славев. Ето защо, според него, битката във Варна е интересна в това отношение: "В дебати всички кандидати, с изключение на кандидата на ГЕРБ, който не се явява в телевизионните диспути, казват, че градът се управлява от олигархични групи. В този смисъл е интересно ако някой от тях стане кмет, дали това ще се промени? Защото е лесно да сме смели по време на кампании, но управлението е вече съвсем друго нещо. Според социологическите проучвания кандидатът на ГЕРБ Иван Портних води във Варна, втори е кандидатът на "Възраждане" Коста Стоянов и ако всички опозиционни кандидати се обединят срещу ГЕРБ, ще е интересно на балотажа, но да видим".

Извън интригата във Варна, д-р Славев смята, че "Възраждане" няма да имат кмет на областен град, но може да имат кметове на общини. "За "Възраждане" е много важно да вземат повече местата в общинските съвети и какви коалиции ще формират на местно ниво. Защото ние може да видим в не малка част от общините управление на ГЕРБ и "Възраждане", което пък на евентуални парламентарни избори да послужи като добър модел. Още повече, че ГЕРБ имат опит с взаимодействието с национал-популистки формации". Д-р Славев посочи, че ДПС най-вероятно ще успее да си задържи електоралните пробиви и припомни, че движението постига традиционно най-високата си мобилизация на местни избори: "За ДПС са важни малките общини, поради тези причини които вече изтъкнахме: че кметът е най-големият работодател". 

Текстът е препечатан от сайта на Mediapool, който можете да достъпите тук

Следвайте ни